Habuš bez potpore za smeće: Ako ne riješim probleme, slijede prijevremeni izbori

– Ova situacija se još uvijek može preokrenuti. Pustite me da živim u tom uvjerenju još dva mjeseca. Tako dugo dok postoji nada da se ovo rješenje može progurati ja ću na tome i raditi. Onog momenta kad vidim da toga neće biti, tog momenta će u Varaždinu biti prijevremeni izbori – poručio je na današnjoj izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća, na kojoj se raspravljalo isključivo o problematici baliranog otpada u Brezju, gradonačelnik Goran Habuš.

Gradski su se vijećnici okupili kako bi odlučili koji će biti daljni potezi Grada Varaždina nakon što su Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavili da neće sufinancirati zbrinjavanje bala iz Brezja na temelju koncesije, koju je Grad Varaždin proveo 2013. godine, jer to rješenje smatraju nezakonitim, već isključivo na temelju javnog natječaja za sanaciju odlagališta u Brezju kojeg bi Grad trebao raspisati i provesti nakon što raskine koncesijski ugovor.

Na kraju izvanredne sjednice gradski su vijećnici donijeli zaključak kojim su od Ministarstva zaštite okoliša i prirode zatražili da se očituje zašto smatraju da je odluka kojom je koncesija za zbrinjavanje baliranog otpada koju je Gradsko vijeće donijelo 2013. godine nezakonita te hoće li, temeljem svojih zakonskih prava i obaveza, tu odluku staviti van snage.

Prije donošenja tog zaključka, na Gradskom se vijeću vodila duga rasprava u kojoj su vijećnici pokušali analizirati sve ono što se do sada događalo s baliranim otpadom i pronaći krivca zašto taj problem još nije riješen.

Nisu izostale tako prozivke i optužbe i na račun gradske vlasti, ali i na račun Ministarstva zaštite okoliša i prirode te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a mnogi su vijećnici zatražili od gradonačelnika da podnese ostavku što je on uvjetno i prihvatio.

Uvodno je gradonačelnik vijećnicima ponovio sve ono što je javno izjavljivao u medijima u proteklih nekoliko dana. Ministra Mihaela Zmajlovića i direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Svena Müllera optužio je da lažu kad kažu da je koncesija nezakonita.

– Čak da je i točno ono što govore, da je koncesiju nemoguće sufinancirati, to se znalo i prije nego smo raspisali koncesiju i tada su trebali reagirati. Svi naknadni dopisi, pisani i nepisani, svi razgovori, formalni i neformalni, između Grada i Ministarstva išli su u pravcu našeg rješenja i zahtjeva koji stoji na ministarstvu. Što se promijenilo u posljednja dva tjedna, preko noći, to zaista ne znam. Ovo što radi ministarstvo je grubo poigravanje s Gradom Varaždinom i Varaždincima i najvećim problemom koji Varaždin ima i neću dopustiti da to prođe samo tako i učinit ću sve da se Grad i pravno zaštiti od možebitne štete koja može nastati neodgovornim tumačenjem od strane ministarstva – poručio je Habuš.

Više pročitajte na portalu Varazdinski.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije