Veliki interes poduzetnika za gospodarski program HDZ-a

>> Veliki interes poduzetnika za gospodarski program HDZ-a

Pod nazivom “Gospodarski rast, održivi razvoj i zapošljavanje” Zajednica poduzetnika i obrtnika HDZ organizirala je u ponedjeljak 19. listopada, u Toplicama Sveti Martin skup na kojem je predstavljen gospodarski program HDZ-a za uspješniji oporavak hrvatskog gospodarstva, izlazak iz krize i gospodarski napredak.

Nakon uvodne riječi predsjednika zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ Hrvoja Marušića, u panel-diskusiji su sudjelovali Ivana Maletić, zastupnica u EU parlamentu, dr. Marko Kolaković, predsjednik Odbora za gospodarstvo HDZ-a, dr. Tomislav Ćorić, predsjednik Odbora za financije HDZ-a, Domagoj Ivan Milošević, koordinator ekonomskih Odbora HDZ-a i Darko Horvat, predsjednik Odbora za energetiku i rudarstvo HDZ-a.

Domagoj Ivan Milošević tako je uvodno govorio o gospodarskom okruženju u kojem se nalazi Hrvatska, te o temeljnim odrednicama ekonomske politike koju će voditi Vlada HDZ-a i koalicijskih partnera. Pritom je istaknuo da vrlo važno mjesto u gospodarskom programu pripada odgovornom i učinkovitom gospodarenju javnim poduzećima i državnom imovinom, te najavio kako se u HDZ-u ozbiljno razmatra vrlo učinkoviti austrijski model upravljanja tvrtkama i imovinom u vlasništvu države.

Postoje tri vrste takvih poduzeća, rekao je Milošević i dodao kako u prvu skupinu spadaju javne tvrtke od posebnog interesa za državu koje se nikada neće privatizirati kao što su javne tvrtke u energetskom sektoru. U drugu skupinu mogu se svrstati tvrtke u kojima država nema vlasničkih interesa, dok je u trećoj skupini manji broj tvrtki gdje je moguće da država zadrži vlasnički udio.

Istaknuo je da je problem države i u potpunoj nestabilnosti porezne politike, jer je odlazeća Vlada u tri godine donijela 45 promjena u poreznoj politici, što izaziva pravnu nesigurnost i nedefinirane uvjete poslovanja.

O poreznoj politici i financijskim aspektima gospodarskog programa, pred više od 150 poduzetnika i obrtnika iz cijele Hrvatske, govorio je dr. Tomislav Ćorić. On je istaknuo da nova hrvatska Vlada u prve dvije godine mora aktivirati sve neiskorištene resurse, od zapuštenih poljoprivrednih površina do “mrtvih kapitala” u državnim nekretninama.

Dodao je da će se borba protiv korupcije voditi smanjenjem broja onih koji odlučuju u nekom procesu. Temeljne odrednice programa su zapošljavanje, pravna stabilnost i gospodarski rast, rekao je Ćorić, a kad primjenom tih mjera ojača porezna baza i ona postane dovoljno široka, ići će se u smanjenje stope PDV-a sa 25 na 23 posto – najavio je Ćorić, a okupljeni gospodarstvenici popratili pljeskom.

HDZ i partneri Domoljubne koalicije već sada imaju spremno 50-ak strateških projekata koji će utjecati na brži rast BDP-a i gospodarski rast, o čemu je podrobnije govorio dr. Marko Kolaković. On je istaknuo da je nužno promijeniti i negativnu poduzetničku klimu i provoditi ujednačeni razvoj svih hrvatskih županija.

Spomenuo je kako se intenzivno razmatra i ideja oslobađanja poreza na dobit svakog poduzetnika koji jamči zapošljavanje 10 novih djelatnika. Takvim mjerama, istaknuo je dr. Kolaković, motivirali bi se mladi poduzetnici da ostaju u domovini, a mnoge koji su napustili domovinu motiviralo bi se da se vrate.

Energetski sektor je područje u kojem država mora provesti nekoliko strateških investicija, čija će realizaciji sigurno doprinijeti rastu BDP-a za 2 do 3 posto – rekao je Darko Horvat. Složio se da dio energetskog sektora valja privatizirati, ali i poručio da će Vlada HDZ-a i Domoljubne koalicije voditi odgovornu i strateški promišljenu energetsku politiku.

To znači da ćemo sadašnju ovisnost našeg gospodarstva i građana o stranim energetskim izvorima zamijeniti novim domaćim izvorima energenata, jer će država ulagati u nova nalazišta prirodnog plina i nafte, te u obnovljive izvore energije, posebice tzv. jeftine izvore kao što su energija vode i sunca.

Unatoč mnogim makro-ekonomskim analizama koje smo radili, ni jedna od njih, nažalost, nije pokazala da Republika Hrvatska po gospodarskim pokazateljima spada barem u red srednje uspješnih zemalja EU. Štoviše, svi nas ti pokazatelji svrstavaju prema dnu ljestvice – istaknula je Ivana Maletić.

Zbog toga je HDZ krenuo u izradu cjelovitog programa korištenja sredstava fondova EU i privlačenja stranih investicija, što će Hrvatsku usmjeriti prema europskom vrhu. Naglasila je da se mora mijenjati odnos države prema poduzetnicima koji nisu teret, nego temelj gospodarskog razvoja države. U tom smislu, Ivana Maletić je najavila da će se HDZ smanjiti minimalni iznos udjela vlastitih sredstava u natječajima za potpore EU kako bi se na njih mogli javiti i mali poduzetnici s investicijama u vrijednosti od nekoliko stotina tisuća kuna, što sada nije slučaj.

Iznijeti programski ciljevi koje će primijeniti HDZ-ova Vlada naišli su na odobravanje brojnih sudionika skupa, ali i potaknuli niz pitanja, komentara i rasprava u kojima su sudjelovali poduzetnici i obrtnici iz Dalmacije, Slavonije, Hrvatskog zagorja, Podravine i Međimurja.

Tako je, među ostalim, istaknut stalni problem između obrazovnog sustava i potreba poduzetnika, jer škole ne obrazuju učenike po mjeri i za potrebe gospodarstva. Istaknuta je i potreba stvaranja uvjeta za razvoj informatičkog sektora, jer hrvatske tvrtke u tom području veće sada pokazuju konkurentnost i ostvaruju značajan izvoz. Rečeno je i kako je sustav javne nabave goruće pitanje svih domaćih proizvođača, te predloženo da u tome aktivniju ulogu preuzme i Hrvatska gospodarska komora.

Jedan od poduzetnika primijetio je i kako je u posljednje četiri godine na poduzetničkom planu najviše napredovalo baš Ministarstvo poduzetništva i obrta! Sa 40-ak, sada su stigli na oko 180 zaposlenih – rekao je poduzetnik Ivan Bračić, a samoreklamerstvu i birokraciji u tom ministarstvu ipak se – nazire kraj!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije