Hoće li se uskoro i u Nedelišću proizvoditi dijelovi za Mercedes i BMW?

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Općine Nedelišće jedna od točki dnevnog reda bio je i prvi rebalans ovogodišnjeg proračuna. O razlozima i potrebama pristupanju izrade rebalansa, općinski načelnik Darko Dania kazao je kako se prilikom donošenja ovog najvažnijeg strateškog dokumenta za 2015. čekalo kada će krenuti “Mjera 7”, odnosno Pravilnik o provedbi mjere 7. -“Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima” iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje od 2014. do 2020. godine.

– Stoga smo, nastavlja Dania, pripremili projekte za sanaciju prometnica i oborinskih voda za sva naselja gdje je u izgradnji kanalizacija. Tu su uključene naravno i prometnice u Pretetincu i Dunjkovcu, te biciklističke staze u samom Nedelišću. Mjera 7 nažalost još nije stupila na snagu, što znači da još uvijek nemamo informacija hoćemo li se moći kao jedinica lokalne samouprave na nju prijaviti samo s jednim projektom u vrijednosti do milijun kuna, ili ćemo moći kandidirati po mjesnim odborima, kao što smo to predvidjeli općinskim proračunom.

-Potreba za rebalansom proračuna javila se dakle i zbog početka izgradnje kanalizacije u 8 naselja općine, za što je bilo potrebno za ovu godinu osigurati 400.000 kuna Međimurskim vodama , odnosno osigurati sredstva za vođenje investicije koja će krenuti tijekom lipnja. Istaknuo je Dania još nekoliko projekata koji su prošli, odnosno nisu prošli na raspisanim natječajima Ministarstva regionalnog razvoja. Riječ je o izmjeni PPUO Nedelišće, javnoj rasvjeti Ulice Josipa Vrhovskog, postavljanju kontejnera u naselju Parag, kao i isplata naknade štete za poplavljene u Paragu.

Za neke od tih projekata je prema ugovoru s ministarstvom bilo potrebno rebalansom osigurati sredstva, a još uvijek nema potvrde informacije da će ona biti vraćena( projekti su ušli u drugi krug natječaja). Jedan dio općinskog prihoda je i povećan, a odnosi se na naplatu najma poljoprivrednih zemljišta, gdje su dugovi bili stariji i od tri godine, a sada je ostalo tek “nešto sitnoga”, kazao je općinski načelnik za naplatiti za 2014. godinu.

Ono što je općinska rak rana zasigurno je i odvoz, odnosno nakupljanje smeća u romskom naselju Parag. Tu je prvotna kalkulacija cijene odvoza smeća bila 1.400.000 kuna, kazao je Dania. Sada je taj iznos smanjen, s obzirom na to da je Fond u pregovorima s ČAKOM-om uspio sniziti cijenu sanacije na 656.000 kuna plus cijenu odvožnje, a postoje naznake da bi se smeće iz Paraga kroz nekakvih dvadesetak dana trebalo otpremiti u regionalni centar za zbrinjavanje smeća Piškornica, što bi još više smanjilo troškove Općine.

Spomenimo na kraju vezano uz tu točku, da se prvim izmjenama i dopunama proračuna provodi članak 3. Odluke o obračunu pračuna od ožujka ove godine, kojim se višak prihoda iz 2014. godine u iznosu od 10.355,73 kune uključuje u Proračun za 2015. i zbog svega ranije navedenog, prvobitni proračun Općine je smanjen i sada iznosi 46.009.000 kuna.

Općinska blagajna uskoro bi mogla biti bogatija zbog prodaje zemljišta u privrednoj zoni između Nedelišća i Dunjkovca

Na prostoru privredne zone na potezu između Nedelišća i Dunjkovca nalazi se 10.000 kvadratnih metara koji još nisu prodani. No, i to bi se uskoro moglo promijeniti. Naime, prema riječima općinskog načelnika, prije dvadesetak dana pojavio se poduzetnik iz Slovenije koji je zainteresiran da kupi svih deset tisuća kvadrata i da to spoji u jednu parcelu s obzirom na to da je ona sada kolnim prilazom podijeljena.

Riječ je o ozbiljnom kupcu, kazao je Dania, koji se već javio s povratnim informacijama vezanima uz kompletni izračun Općine uz cijenu komunalne infrastrukture i koji je kontaktirao neke međimurske projektante, kako bi naručio izradu određenih projekata.

Slovenski poduzetnik bi prema informacijama koje su prezentirane na vijeću prvo izgradio proizvodni pogon površine 100 X 35 metara. On naime u Sloveniji u svojem matičnom poduzeću, gdje ima ima više od dvjesto pedeset uposlenih, proizvodi rezervne dijelove za njemački BMW i Mercedes, a tu proizvodnju želio bi proširiti upravo na području privredne zone u Nedelišću.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije