Općina Nedelišće: Prihvaćen proračun, amandmani HDZ-a bez potrebne većine

Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Općinskog vijeća Općine Nedelišće prihvaćena je odluka o 2. izmjenama i dopunama proračuna općine za 2016. godinu kao i prijedlog proračuna za iduću godinu.

– Radi se o iznosu od 36.715.000 kuna, kazao je tom prigodom općinski načelnik Darko Dania. Smatram da je proračun realan i razvojni. Ove godine u Općini Nedelišće puno se radilo, a iduće godine želimo da sve započete poslove i završimo.

Treba spomenuti kako su temeljem Uputa Ministarstva financija proračunom obuhvaćeni i namjenski i vlastiti prihodi proračunskog korisnika Dječjeg vrtića Zvončić, što povećava plan prihoda Općine za 1.100.000 kuna. Odlukom o izvršavanju proračuna određeno je da se vlastiti namjenski i namjenski prihodi proračunskog korisnika ne uplaćuju u proračun već se troše prema planu i potrebama proračunskog korisnika.

U 2017. godini značajnije planirane pomoći iznose čak 11.798.000 kuna Najveći iznos odnosi se na pomoći Ministarstva poljoprivrede po Mjeri 7 (8.900.000) za rekonstrukciju pješačkih staza u Nedelišću i Glavne ulice u Pretetincu.

Od Europskog fonda za regionalni razvoj očekuju se pomoć za uređenje stare kovačnice u Gornjem Hrašćanu u iznosu od 298.000 kuna i 300.000 kuna za energetsku obnovu dječjeg vrtića Zvončić u Nedelišću. Ministarstvo kulture RH prijavljeni su projekti uređenja Doma kulture u Macincu (380.000) i Doma kulture Pretetinec (300.000).

Posebni dio je plan rashoda i izdataka raspoređenih u tekuće i razvojne programe. Tako se realizacija dva najznačajnija programa za 2016. prenose u 2017. godinu. Radi se o dovršenju rekonstrukcije prometnica nakon izgradnje sustava odvodnje u osam naselja Općine Nedelišće, dok je drugi značajni projekt koji se prenosi u sljedeće trogodišnje razdoblje je dovršenje izgradnje komunalne infrastrukture u Gospodarskoj zoni Goričica vrijednosti 3.625.000 kuna.

Amandmani HDZ-ovog vijećnika Igora Camplina o povećanju sigurnosti prometa i Poduzetničkom centru bez potrebne većine za usvajanje

Igor Camplin vijećnik u Općinskom vijeću iz redova oporbenog HDZ-a, podnio je na prijedlog proračuna za 2017. godinu dva amandmana na rashodovnim stavkama. Riječ je o prometnoj studiji održivog oblika prometovanja cestama na području Općine Nedelišće s posebnim naglaskom na povećanje sigurnosti i cestovnog prometa kroz samo mjesto Nedelišće.

Riječ je o studiji koja bi prema njegovim riječima na stručan i nepristran način odgovorila na tehnički ali i sigurnosna pitanja cestovnog prometa koja bi prema njegovoj procjeni koštala oko 200.000 kuna, a 25 posto iznosa odnosno 50.000 kuna trebalo bi osigurati u proračunu na navedenom razdjelu.

Isto tako Camplin je podnio amandman za osiguranje inicijalnih sredstava za “start” Poduzetničkog centra Općine Nedelišće čime bi se osigurala podrška razvoju poduzetništva, a za sam početak na tom bi se radnom mjestu moga zaposliti jedan djelatnik, po osnovi prvog zaposlenja koji bi administrirao stanje i kontakte, dok bi barem jednom tjedno u Centru boravio iskusan konzultant za poduzetnički razvoj.



Oba Camplinova amandmana Općinsko vijeće većinom je glasova odbilo uz obrazloženje predsjednika vijeća Mladena Posavca kako je vijećnik u naravi podnio pravo vremeno dva navedena amandmana u skladu s Poslovnikom, ali nije u skladu sa zakonom. Naime, kazao je Posavec, kada se podnosi amandman ona mora imati navedene i izvore financiranja za ono što se predlaže.

U ovim amandmanima, nastavlja predsjednik OV-a nije bio predložen izvor tih sredstava, odnosno nije navedeno koje bi to stavke u rashodovnoj strani trebalo smanjiti kako bi se iznosi predloženi u amandmanima mogli uključiti u proračun.

– Isto tako, kazao je Željko Kacun zamjenik općinskog načelnika u ime predlagatelja proračuna u raspravi o prihvaćanju amandmana, Općina Nedelišće svoje programe prometne infrastrukture usklađuje i izrađuje u suradnji s Hrvatskim cestama i Županijskom upravom za ceste Međimurske županije te bi prihvaćanjem navedenih Camplinovih prijedloga došlo do nepotrebnog dupliciranja postojećih projekata na temu poboljšanja sigurnosti cestovnog prometa na području Općine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije