Svečana sjednica Skupštine Međimurske županije: Predstoji borba za rast plaća

U atriju Starog grada Zrinskih u Čakovcu održana je svečana sjednica Skupštine Međimurske županije. Uz vodeće ljude Međimurske županije, župana Matiju Posavca i njegovog zamjenika Zorana Vidovića te predsjednika Skupštine Mladena Novaka, svečanosti su nazočili Davor Bernardić saborski zastupnik i predsjednik SDP-a, saborski zastupnici Bernarda Topolko i Branimir Bunjac, bivši župani Ivica Perhoč i Josip Posavec, vijećnici Međimurske županije, gvardijan fra Željko Železnjak, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, načelnici općina, potpredsjednici Skupštine Međimurske županije Petra Kovačić i Josip Grivec, te mnogobrojni gosti kulturnog, društvenog i političkog života županije.



Tom prigodom Novak i Posavec u svojim su pozdravnim govorima nazočne podsjetili na sve ono što je obilježilo godinu na odlasku, ali isto tako istaknuli planove za 2017. Kao jednu od najvažnijih stvari obojica su naveli rješavanje kroničnog problema Međimuraca, niske plaće. – Zadovoljan sam radom Skupštine u minulom razdoblju, kazao je prije svega Mladen Novak. Donošenje važnih odluka jednoglasno ili većinom glasova pokazao je kako nama u Međimurju nije važno ‘strančarenje’, već jedinstvo oko projekata i važnih stvari.- Žao mi je, nastavlja Novak, što aktualna vlast u državni proračun nije uvrstila međimurske projekte. Time se samo potvrđuje odnos središnje vlasti prema Međimurju, gdje su školstvo i zdravstvo jednostavno izbrisani , a vrijedne investicije i projekti su u tijeku. To je ono s čime ćemo se morati nositi , ali i pokušati napraviti dodatni pritisak, jer nama je prije svega u centru interesa Međimurje. Isto tako, kazao je Novak ovdje moramo stvarati uvjete za rad koji će privlačiti a ne odbijati ljude i tjerati da posao traže u inozemstvu. Stoga je potrebno u Međimurju povećavati takozvani ‘klub 1000’ , odnosno broj poduzeća koje svojim djelatnicima isplaćuju plaće u protuvrijednosti od tisuću eura ili barem što bliže tom iznosu.




Matija Posavec: Međimurje je danas pozitivan primjer svima u Hrvatskoj


O potrebi povećanja plaća govorio je i župan Matija Posavec istakavši kako je upravo i posjet predsjednice RH bio tematski vezan uz gospodarstvo i rast plaća. Kada pak govorimo o godini koja je iza nas , nastavlja Posavec, mogu samo reći da bez obzira na to što i tko govori, djela koja ostavljamo pokazuju pravu sliku. Govoreći o investicijama u usporedbi s proteklim godinama Međimurje je veliko gradilište, jednako tako smatram kako smo uspjeli promijeniti percepciju Međimurja i danas služimo kao pozitivan primjer svima. Okrećemo nove trendove i namećemo ključne teme, koje ranijih godina možda nismo ni otvarali. Isto tako pokušavamo senzibilizirati one ljude koji donose ključne odluke u državi kako bi nas više uvažavali , pratili i kako bi nam u okviru svojih mogućnosti pomogli što je najviše moguće.




U ime saborskih zastupnika koji su gostovali na svečanoj sjednici obratio se Davor Bernardić, zastupnik SDP-a i predsjednik SDP-a koji je na svečanu sjednicu stigao nakon što je bio gost županijskog odbora stranke. -Izuzetna mi je čast, puno mi je srce i ponosan sam što sam danas u Međimurju koje je po mnogo čemu specifičnija, naj autonomnija i s pravom najponosnija hrvatska mikroregija, kazao je Bernardić. Međimurje, koje u svojim sastavnicama promiče i poduzetnost i poljoprivredu i dobre ljude i solidarnu zajednicu. I ono što je jako važno, uvijek se kroz povijest uspjela oduprijeti naletima bilo kakvih oblika.

Spomenimo i to kako su kulturno-umjetničkom dijelu programu nastupili zbor ‘Josip Vrhovski’, Filip Hozjak uz pratnju Darka Golubića te Martina i Damir Rodiger, a u sklopu svečanosti prikazan je i film o obilježavanju 450. obljetnice pogibije Nikole Zrinskog.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije