U Nedelišću započinje postupak izrade Urbanističkog plana uređenja ‘Zavrtja’

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Općine Nedelišće prihvaćen je prijedlog Odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja područja ‘Zavrtje’. Kako je tom prigodom kazao općinski načelnik Darko Dania, razlog za pokretanje postupka izrade i donošenja UPU kao supstitucije dosadašnjeg detaljnog plana uređenja je izrazito teška provedba plana, posebice u pogledu parcelacije područja.

Područje ‘Zavrtje’ u Nedelišću veliki je, pretežito neuređeni i neizgrađeni prostor predviđen za razvoj stambene zone u južnom dijelu Nedelišća. Za njega je 2004. godine izrađen prvi detaljni plan uređenja, čija osnovna koncepcija se bazirala na rješenju Plana uređenja manjeg naselja Nedelišće iz devedesetih godina 20-tog stoljeća.

Od izrade 2004. godine, DPU je mijenjan čak četiri puta, sve s ciljem njegove realizacije. No, usprkos naporima za realizaciju detaljnog plana uređenja, uspjelo se realizirati tek manji dio područja – Južni dio Ulice Ognjena Price i dio poslovno – gospodarske namjene. Najveća prepreka realizaciji je praktično neprimjenjiv zakon o komasaciji i veliki broj vlasnika zemljišta, posljedica čega je bila promjena parcelacije u dijelu područja u nekoliko navrata.

Nakon 12 godina i nekoliko dobrovoljnih komasacija koje su se odvijale po manjim područjima, opći zaključak sudionika komasacijskog postupka i vlasnika zemljišta je da bi se trebalo izmijeniti opći koncept provedbenoga plana tako da se izmjesti trasa glavne planirane prometnice – UK1 južno prema trasi postojećeg poljskog puta. Sukladno tome predvidjela bi se nova mreža prometnica koja bi rezultirala manjim stambenim parcelama i njihovom većem broju, a time bi se povećala i mogućnost realizacije provedbenog plana.

Dodatni argument za izmještanje glavne ceste je taj što joj planirana trasa prelazi preko nekih novouređenih stambenih čestica, što jer teško ostvarivo, dok istovremeno više ne postoji ni osnovni razlog radi kojeg je ta trasa bila preuzeta iz nekadašnjeg PUMN-a.

Naime, 2004. godine je postojao projekt izgradnje kanalizacijskog sustava, za koji je glavni kolektor ovog dijela Nedelišća prolazio trasom planirane ulice, te se očekivala izvedba kanalizacije prema tom projektu. U međuvremenu je kanalizacija izvedena drugačije, jer nije bilo moguće riješiti neke imovinsko-pravne odnose nad zemljištem u predmetnoj trasi, tako da više ne postoji razlog čuvanja tog koridora. Svakako je potrebno osigurati prometnicu za prometni smjer paralelan trasi ulica – Varaždinska – M. Tita – Čakovečka, ali je nakon petnaestak godina nemogućnosti realizacije planirane trase odlučeno da se istraži nova – moguća za provedbu.

Obuhvat UPU je utvrđen grafički u kartografskom prikazu građevinskog područja naselja Nedelišće iz Prostornog plana uređenja Općine Nedelišće, a površina obuhvata iznosi oko 50 hektara, od čega se oko 9 hektara površine odnosi na postojeći, izgrađeni dio stambene zone, a oko 41 hektar na područje za razvoj naselja.

Prema DPU stambene zone ‘Zavrtje’ je od 2004. realiziran dio Ulice Ognjena Price, te je formiran koridor koji omogućava spoj južnog dijela Ulice Ognjena Price na planiranu UK1 i spoj prema Varaždinskoj.

Izgradnjom gospodarskih sadržaja proizvodnje tendi, u sjevernom dijelu zone, zapriječena je mogućnost otvaranja stambene ulice u smjeru istoka. Veliki broj vlasnika zemljišta uvjetuje drugačije rješenje s ciljem racionalnijeg iskorištenja zemljišta, odnosno traži se veći udio građevinskih površina u ukupnoj površini.

Novi plan trebao bi se također izraditi i u HTRS96/TM sustavu. To je već treći koordinatni sustav od 2004. pošto je za Nedelišće katastar već jednom mijenjan krajem prvog desetljeća 21. stoljeća i to kao rezultat nove katastarske izmjer.

Stoga je, kazao je Dania, cilj izrade UPU-a osiguranje fleksibilnije provedivog provedbenog plana za područje ‘Zavrtje’. Rok za dostavu zahtjeva za izradu UPU od strane javnopravnih tijela i osoba nositelju izrade UPU je 30 dana od dana primitka poziva za njihovo izdavanje, a planirani rok završetka izrade UPU je 31. prosinac 2016.

Rok se može produžiti u slučaju potrebe ponavljanja javne rasprave ili iz nekog drugog opravdanog razloga. Urbanistički plan uređenja područja ‘Zavrtje ‘ će se financirati iz proračuna Općine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije