STIPENDIJE Općina Nedelišće i ove godine stipendira 75 studenata

Općina Nedelišće nastavlja s hvalevrijednom praksom stipendiranja studenata sa svojeg područja. Tako je u općinskoj vijećnici danas držan još jedan susret općinskog čelništva sa studentima i njihovim roditeljima na kojem su potpisani novi stipendijski ugovori.

Broj “starih” stipendista prema kojima Općina Nedelišće ima aktivne ugovorne obveze u akademskoj 2016./2017. godini je 43, a njima se pridružilo i trideset dvoje novih stipendista.

– Najisplativije ulaganje je ono u ljude, odnosno u obrazovanje za pojedina zanimanja, kazao je tom prigodom načelnik Darko Dania. Tako je prema uspjehu za preddiplomski i integrirani studij potpisano 17 ugovora, za diplomski studij prema uspjehu 12, dok je ugovore prema socijalno imovinskom statusu potpisalo troje studenata.

Kada pak je riječ o deficitarnim zanimanjima na području općine za ovu akademsku godinu ocijenjeno je da su to ona iz područja strojarstva, elektrotehnike, računalstva, kemije, germanistike i anglistike te farmacije. Obveze za “stare” stipendiste iznose 254.000 kuna, a za novih 32 stipendista 185.000 kuna, što ukupno iznosi 439.000 godišnje.

Kada je riječ o kriterijima dobivanja stipendijskih ugovora, Dania je kazao kako se za prvu godinu fakulteta gleda prosjek ocjena u srednjoj školi, koji mora biti najmanje 4.0. Prosjek ocjena za studente koji su već na drugoj ili trećoj godini fakulteta pak je znatno manji.

Prilikom vraćanja stipendije u Općini su kažu također išli na ruku studentima, tako da čim je prosjek ocjena nakon završenog fakulteta veći vraća se manje, odnosno kod pojedinih studenata stipendija se ne vraća. Dodjela stipendija, nastavlja Dania nije samo pomoć studentima da završe školovanje, već nam je želja da se nakon završenog fakulteta i zaposle na području općine.

Mjesečni iznos stipendija za studij u Čakovcu i u Varaždinu iznosi 300 kuna, za studij u Zagrebu i u ostalim gradovima u Hrvatskoj 600 kuna te za studij u inozemstvu 800 kuna mjesečno.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije