Svečanom sjednicom i raznim aktivnostima obilježen Dan Općine Šenkovec

>> Svečanom sjednicom i raznim aktivnostima obilježen Dan Općine Šenkovec

Danas (petak) je svečanom Sjednicom Općinskog vijeća obilježen Dan Općine Šenkovec . Taj se dan, od 2004. godine obilježavao pod kraj kolovoza, no od 2014. godine on se slavi 22. svibnja, na dan kada se slavi blagdan zaštitnice župe Sv. Jelene Križarice, kazao je Antun Juras predsjednik Općinskog vijeća Šenkovca.

Naime, tadašnji varaždinski biskup msgr. Marko Culej i Prezbitersko vijeće varaždinske biskupije zbog pastoralnih potreba donijeli su odluku 1. ožujka 1999. godine o osnivanju nove župe Sv. Jelene Šenkovec uz suglasnost župa Sv. Nikola Čakovec i Sv. Juraj na Bregu.

Mnogi projekti uspješno završeni, u planu niz novih, kako bi se još više podignuo standard života svih mještana

U godišnjem pregledu obavljenih poslova u minuloj godini općinski načelnik Saša Horvat istaknuo je kako su u Općini započeli rekonstrukciju kanalizacijskog sustava u sklopu projekta aglomeracije, a koji obuhvaća ulice Zelengajska, Josipa Bedekovića, Vlahe Bukovca i najstariji dio Šenkovca ulica Budina.

– Ono na što smo posebno ponosni, nastavlja Horvat je činjenica da smo u sklopu samog projekta, doveli kanalizaciju i do posljednje ulice u općini Šenkovec koja nije imala kanalizacijski sustav, a to je ulica Ksajpa. Do današnjeg dana za navedeni projekt općina je iz svog proračuna izdvojila oko 770.000 kuna.

Nakon rekonstrukcije kompletnog kanalizacijskog sustava općinsko vijeće je na jednoj od sjednica donijela odluku o kompletnoj rekonstrukciju svih prometnica koje su zahvaćene projektom aglomeracije, te je za tu potrebu dala izraditi projekte rekonstrukcije sa zbrinjavanjem oborinskih voda za što je iz proračuna izdvojeno oko 40.000 kuna. Isto tako na osnovu jednog od navedenih projekata, za rekonstrukciju prometnice sa zbrinjavanjem oborinskih voda završen je zahvat na ulici Zelangajska, a za što je potrošeno oko 310.000 kuna.

– S obzirom na to da svim mještanima općine Šenkovec, želimo osigurati jednake uvjete života, istaknuo je općinski načelnik, prije par dana raspisali smo u javnu nabavu za kredit, kojim će općina financirati rekonstrukciju svih ostalih prometnica zahvaćenih projektom aglomeracije u visini od 4,5 mil. kuna. Izrađena je projektna dokumentacija za dogradnju dviju skupina u dječjem vrtiću Vrapčić, te je ishođena građevinska dozvola, što je ujedno i preduvjet za kandidiranje dogradnje vrtića na mjeru 7.4. programa ruralnog razvoja. Također je preko natječaja energetske učinkovitosti uspješno izvedena zamjena i posljednjeg trećeg djela stolarija na vrtiću za što je iz ministarstva gospodarstva dobiveno oko 58.000 kuna.

– Kako ne bi ispalo da su sve investicije u proteklih godinu dana bile rađene samo u naselju Šenkovec, općina je kandidirala Društveni dom Knezovecna natječaj energetske učinkovitosti te je dobila bespovratna sredstva za izradu fasade u visini od oko 70.000 dok je razliku do pune cijene od oko 188.000 osigurano iz općinskog proračuna. Na uređenje okoliša i opremanje nove sportske dvorane na SRC GORČICA, potrošeno je oko 60.000 kuna

Od manjih projekata odrađeno je postavljanje video nadzora na trgu u centru Šenkovca, postavljanje video nadzora na SRC GORČICA, izrada strategije razvoja općine, izrada urbanističkog plana uređenja Vlahe Bukovca, te je pri samom završetku izrada novog prostornog plana općine Šenkovec.

Horvat najavio planove za predstojeći period

U planu je tako dogradnju dječjeg vrtića Šenkovec za koju bi Općina morala osigurati oko 1.800.000 kuna , zatim rekonstrukcija svih prometnica koje su zahvaćene projektom aglomeracije, a za koje je općina osigurala financijska sredstva iz kredita u visini 4.5 mil. kuna.

Tu je i izrada projektne dokumentacije za Kulturni centar Šenkovec u sklopu kojeg bi se osigurale prostorije za rad općinskih udruga, garaže za općinski traktor i svu radnu opremu, te prostorije s garažama za DVD Šenkovec. Želja je i izrada projektne dokumentacije za izgradnju nogostupa sa zbrinjavanjem oborinskih voda u Knezovcu, gdje će se gradnja samog nogostupa realizirati uz sufinanciranje od strane ŽUC-a, na čemu se unaprijed zahvaljujem ravnateljici Ljerki Cividini, kazao je načelnik Općine Šenkovec Saša Horvat.

Položeni vijenci na spomen obilježje poginulim i umrlim braniteljima i dodijeljena priznanja zaslužnima za promociju Šenkovca

Na sam Dan općine u Šenkovcu se prisjećaju svojih sumještana koji su dali život u borbi za slobodu u Domovinskom ratu. Tako su na spomen obilježje Damiru Lehkecu, Josipu Topleku i Zlatanu Balogu, predstavnici općinske vlasti, gosti iz Krašića, te članovi obitelji i Udruge branitelja položili vijence i zapalili svijeće, nakon čega je služena i sveta misa u župnoj crkvi Svete Jelene Križarice.

Mijo Belužić primio Povelju Općine Šenkovec, Dražen Polak, Božidar Horvat i Karate klub Globus godišnja priznanja

Dan općine isto tako, idealna je prilika da se nagradi građane zaslužne za promociju Općine, pa su načelnik Saša Horvat i predsjednik Općinskog vijeća Antun Juras uručili Godišnje priznanje Općine Šenkovec, Karate klubu Globus za iznimna sportska dostignuća, Draženu Polaku za iznimno zalaganje i rad u svim općinskim udrugama i Božidaru Horvatu za izniman doprinos u razvoju vatrogastva u Knezovcu.

Najveće općinsko priznanje Povelju Općine Šenkovec ove je godine dobio Mijo Belužić za unapređenje društveno političkog života Općine Šenkovec.

Spomenimo i to da su na sjednici uz mještane bili i međimurski župan Matija Posavec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, zamjenici čakovečkog gradonačelnika Mario Medved i Romanao Bogdan ,gradonačelnica Ozlja Gordana Lipšinić, načelnik Općine Krašić Josip Petković Fajnik, župnik šenkovečke župe sv. Jelene križarice Vladimir Kolarić, kao i načelnici susjednih i prijateljskih općina.

– Nakon sjajnih govornika ispred mene, svega prezentiranog i rečenog, mogu samo reći bravo i čestitam u ime Međimurske županije. Ovaj rad i provedeni projekti nisu od jučer, to je kontinuitet i dosljednost koji traje dugi niz godina te se usprkos izazovima i s relativno malim sredstvima uvijek iznađu načini kako nešto napraviti i učiniti život mještana što kvalitetnijim i boljim.rekao je župan Posavec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije