ODLIČAN RECEPT

UKUSAN KOLAČ Evo recepta Mirne Blažinčić Čonkaš za banana kruh s haskapom

Haskap banana kruh daje energiju zbog sastojaka, a bobice daju blagu kiselost i tako jače do izražaja dolazi čokolada

Neki dan smo posjetili nasad haskapa ili sibirskih borovnica kod Preloga u vlasništvu SOPG-a Blažinčić Čonkaš. Mnogo kupaca bralo je ove zdrave bobice za vlastite potrebe, no često se moglo čuti i pitanje: “Kakva jela se pripremaju s haskapom?”.

Mirna Blažinčić Čonkaš, koja je zajedno sa suprugom Damirom Čonkašem krenula u uzgoj haskapa prije nekoliko godina, otkrila nam je kako se sibirske borovnice najbolje slažu s čokoladom – ona sama voli slagati palačinke s čokoladnim preljevom i bobicama haskapa.

No, najfiniji joj je haskap banana kruh – tradicionalni recept s posebnim, njezinim kiselkasto-slatkim dodatkom.

Osim što je recept za haskap banana kruh podijelila s nama, spremila je kolač i za degustaciju kupcima koji došli u samoberbu bobica. Naravno da smo ga probali i ostali oduševljeni odličnim okusom!

Sastojci

  • 2-3 vrlo zrele banane, zgnječene
  • 80 ml otopljenog maslaca
  • 150 g šećera (može i manje)
  • 1 veliko jaje
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 190 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • pola žličice sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 150 g haskap bobica (može i zamrznute)
  • 2 rebra crne čokolade, nasjeckane

Priprema

Zagrijte pećnicu na 180°C. Namastite kalup za kruh (cca 22×12 cm) ili ga obložite papirom za pečenje.

U velikoj zdjeli zgnječite banane. Dodajte otopljeni maslac, šećer, vanilin ekstrakt i jaje. Dobro promiješajte.

U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol. Umiješajte u smjesu s bananama.

Lagano umiješajte bobice sibirske borovnice – haskapa (ako su zamrznute, nemojte ih odmrzavati) i nasjeckanu čokoladu.

Smjesu ulijte u pripremljeni kalup i poravnajte. Pecite oko 45-50 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Ohladite 10 minuta u kalupu, zatim izvadite na rešetku da se potpuno ohladi.

Haskap banana kruh savršen je za popodnevne kave ili pak jutarnji čaj. Daje energiju zbog sastojaka, a haskap bobice daju blagu kiselost i tako jače do izražaja dolazi čokolada. Neka vam je haskap banana kruh u slast!

Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije