
Haskap banana kruh daje energiju zbog sastojaka, a bobice daju blagu kiselost i tako jače do izražaja dolazi čokolada
Neki dan smo posjetili nasad haskapa ili sibirskih borovnica kod Preloga u vlasništvu SOPG-a Blažinčić Čonkaš. Mnogo kupaca bralo je ove zdrave bobice za vlastite potrebe, no često se moglo čuti i pitanje: “Kakva jela se pripremaju s haskapom?”.
Mirna Blažinčić Čonkaš, koja je zajedno sa suprugom Damirom Čonkašem krenula u uzgoj haskapa prije nekoliko godina, otkrila nam je kako se sibirske borovnice najbolje slažu s čokoladom – ona sama voli slagati palačinke s čokoladnim preljevom i bobicama haskapa.
No, najfiniji joj je haskap banana kruh – tradicionalni recept s posebnim, njezinim kiselkasto-slatkim dodatkom.
Osim što je recept za haskap banana kruh podijelila s nama, spremila je kolač i za degustaciju kupcima koji došli u samoberbu bobica. Naravno da smo ga probali i ostali oduševljeni odličnim okusom!
Sastojci
- 2-3 vrlo zrele banane, zgnječene
- 80 ml otopljenog maslaca
- 150 g šećera (može i manje)
- 1 veliko jaje
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 190 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- pola žličice sode bikarbone
- prstohvat soli
- 150 g haskap bobica (može i zamrznute)
- 2 rebra crne čokolade, nasjeckane
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180°C. Namastite kalup za kruh (cca 22×12 cm) ili ga obložite papirom za pečenje.
U velikoj zdjeli zgnječite banane. Dodajte otopljeni maslac, šećer, vanilin ekstrakt i jaje. Dobro promiješajte.
U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol. Umiješajte u smjesu s bananama.
Lagano umiješajte bobice sibirske borovnice – haskapa (ako su zamrznute, nemojte ih odmrzavati) i nasjeckanu čokoladu.
Smjesu ulijte u pripremljeni kalup i poravnajte. Pecite oko 45-50 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Ohladite 10 minuta u kalupu, zatim izvadite na rešetku da se potpuno ohladi.
Haskap banana kruh savršen je za popodnevne kave ili pak jutarnji čaj. Daje energiju zbog sastojaka, a haskap bobice daju blagu kiselost i tako jače do izražaja dolazi čokolada. Neka vam je haskap banana kruh u slast!