Udrugama žele pojednostaviti proceduru oko načina isplate sredstava

Proteklog tjedna u prostorijama Gradske uprave Grada Preloga održan je radni sastanak gradonačelnika Grada Preloga Ljubomira Kolareka i gradonačelnika Grada Mursko Središće Dražena Srpaka, uz prisustvo pročelnika upravnih odjela Miljenka Štefanića i Miljenke Radović.

Tema sastanka bila je pojednostavljenje procedure vezano uz primjenu Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija kao i Uredbe o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge.

Istaknuti su problemi vezano uz primjenu navedenih propisa te je zajedničko konstatirano da se donose normativni akti za velike gradove, koji su odgovarajuće stručno i kadrovsko ekipirani dok njihova primjena predstavlja veliki problem u malim jedinicama lokalne samouprave.

S druge strane, pitanje je i kapaciteta udruga, koje se zainteresirane za prijave na javne natječaje za financiranje od strane jedinica lokalne samouprave i njihove mogućnosti u ispunjavanju zahtjevnih prijavnica.

Postignut je dogovor o zajedničkim aktivnostima vezano uz pojednostavljenje procedure u odobravanju sredstava udrugama. Idući natječaji za odobravanje financijskih sredstava bit će raspisani po novoj, jednostavnijoj proceduri te uz olakšavanje mogućnosti prijave udrugama, a takve pojednostavljene procedure će se ponuditi svim zinteresiranim JLS-ovima na upotrebu kako bi im se pomoglo, te kako bi se financijske potpore udrugama dodijeljivale na ujednačeni način, javlja Prelog.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije