GRADSKA VIJEĆNICA

POTPISANI UGOVORI Grad Čakovec izdvaja rekordnih 860 tisuća eura za kulturu!

Nakon što je za čakovečke kulturnjake u 2023. izdvojeno više od 674 tisuće eura, ove godine taj je iznos u Proračunu povećan za 22% te iznosi 857.500,00 eura

Dio tih izdvajanja, 237.310,13 eura odnosi se na sufinanciranje projekata i programa namijenjenih zadovoljavanju javnih potreba u područjima kulture, tradicijske kulture i umjetnosti na području Grada za 2024. godinu.

U 2024. uz niz ostalih programa, očekuje nas i 86 novih vrijednih projekata u čakovečkoj kulturi.

Sufinanciranje je definirano putem Javnog poziva koji je raspisan prošle godine, a odnosi se na sve programe koji će se diljem Čakovca i mjesnih odbora provoditi u ovoj proračunskoj godini. Tako je odlučeno kako će Grad sufinancirati 86 projekata, a kako bi se oni u što skorije vrijeme realizirati, u Gradskoj vijećnici potpisani su ugovori s nekoliko predstavnika udruga koje djeluju na području kulture, tradicijske kulture i umjetnosti kojima su putem Javnog poziva dodijeljena sredstva za projekte.

„Čakovec je oduvijek bio grad prepoznatljiv po svojem bogatom društvenom životu, među kojima kultura i umjetnost zauzimaju posebno mjesto. Situacija koja je tijekom pandemije javni život značajno ograničila i smanjila, svakako je iza nas.

Pokazuje se to i dokazuje po većem broju potpisanih ugovora, ali i po kvaliteti pristiglih programa preko ovog javnog poziva. Mislim da neću pogriješiti ako kažem da smo već prešli brojke iz pred pandemijskih godina, koje se tiču broja i kvalitete programa koji se održavaju na području Čakovca. Sve to ne bi bilo moguće da nije naših udruga, ustanova i pojedinaca koji se trude obogatiti kulturnu ponudu u našem gradu, koji neumorno uvježbavaju nastupe, predstave i performanse, kako bi sebe, ali i grad u cjelini predstavili u što boljem svjetlu.

Sve nagrade i priznanja koje osvajaju ne bi bili mogući bez njihovog velikog i nesebičnog angažmana te znanja, korištenja slobodnog vremena, dodatne energije i entuzijazma koji ulažu, a na tome im od srca zahvaljujem”, rekla je u obraćanju potpisnicima čakovečka gradonačelnica i dodala kako je na Gradskoj upravi da taj rad prati i nagradi te financijski podupire provedbu i realizaciju ideja.

Ugovore su pritom s gradonačelnicom Grada Čakovca Ljerkom Cividini, potpisali predsjednik KUD-a Mihovljan Predrag Kočila, predsjednik Matice hrvatske – Ogranak Čakovec Zoran Turk, predsjednica Studia suvremenog plesa „Teuta” Nikolina Mekovec, ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan, predsjednica Ansambla Pučpuljike Kristina Premuš, predsjednica Čakovečkih mažoretkinja Gordana Vidović, iz Platforme za Društveni centar Čakovec izvršni direktor Matija Moharić, kao i predstavnik Pjevačkog zbora „Josip Štolcer Slavenski” i Dječjeg gradskog kazališta Čakovec, ujedno i predsjednik Kulturnog vijeća Grada Čakovca Dejan Buvač te predsjednica Udruge žena za očuvanje tradicije i kulturne baštine „Zlatne ruke” Čakovec Ana Vrbanec koji su se tom prigodom i obratili.

Predsjednica „Zlatnih ruku”: „Hvala što raspoloživim sredstvima možemo usrećivati naše članove i posjetitelje programa”

„Kulturno vijeće Grada Čakovca koje okuplja pet članova, uz mene tu su još i Nikola Kotur, Davor Dokleja, Marko Žerjav i Maša Hrustek Sobočan, savjetodavno je tijelo gradonačelnice te smo u ovom Javnom pozivu poslužili kao evaluacijska komisija. Ponaosob smo bodovali svaki prijavljeni projekt i prema prosječnoj ocjeni dali preporuku za nove ugovore.

Mnoge udruge su već započele sa svojim programima, neki kreću na svoja putovanja, tako da već očekuju svoje prve isplate prema ugovoru”, rekao je Buvač, dok predsjednica Zlatnih ruku dodala kako je suradnja s Gradom Čakovcem već 18 godina na zavidnom nivou.

„Uvijek kad sam došla u ovaj grad, kao da sam došla u svoju kuću, prostor gdje sam se ugodno osjećala, a posebno sada, kada uvijek nailazim na razumijevanje i podršku gradonačelnice. Hvala i resornom pročelniku koji je uvijek našao vremena da porazgovara i posavjetuje, skrene pažnju na neke stavke koje smo pritom uvažavali, a koje su nam pomogle da provedemo uspješne projekte. Hvala što možemo raspolagati danim sredstvima i usrećivati naše članove i posjetitelje programa”, naglasila je Ana Vrbanec.

Gradonačelnica Cividini od 2021. iznos za kulturu uvećala je za 3 i pol puta, a bržom online prijavom omogućila prijaviteljima manje birokracije

Po prvi puta na natječaj se moglo prijaviti isključivo elektroničkim putem, a na isti način će se obavljati i predaja izvješća te kontrola provedbe programa i projekata. Kako su objasnili gradonačelnica i predsjednik Kulturnog vijeća, pokazalo se to kao pun pogodak, kako nisu zabilježeni veći problemi tijekom prijava, a i izuzetno je mali broj onih koje su odbijene zbog administrativnih razloga. To je pokazatelj da su udruge i na tom području kvalitetno kapacitirane te da projektni način financiranja koji je Grad Čakovec intenzivirao u ovom mandatu i njima omogućuje jednostavnije administriranje.

Čakovečka gradonačelnica razveselila je pritom sve djelatnike u čakovečkoj kulturi, kako se ujedno potpisivanjem ugovora, u roku nekoliko dana isplaćuje čak 50 % iznosa za njihove programe, a pritom je povukla paralelu ulaganja u kulturu od njenog dolaska u Grad do danas.

„U Proračunu Grada Čakovca 2024. godine za kulturu, tradicijsku kulturu i umjetnost ukupno je osigurano 857.500,00 eura, a ako pogledamo 2021. u kojoj je počeo moj mandat, tada je za kulturu ukupno bilo utrošeno 241.451,54 eura. Time je u odnosu na prije tri godine, iznos za kulturu uvećan čak 3 i pol puta, a pojedinačno preko javnog poziva financiranje projekata veće je za 80 %”, kazala je Cividini, za kraj čestitala svima koji su ostvarili financijsku potporu preko ovog natječaja te dodala kako se unaprijed raduje brojnim predstavama, izložbama, koncertima i nastupima koje ćemo zajedno imati prilike gledati ove godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije