Vijećnici raspravljali o Izvršenju proračuna, investicijama i zaduženju

U četvrtak je održana 14. sjednica Gradskog vijeća Čakovca, na kojoj se, među ostalim raspravljalo Izvršenju Proračuna Grada Čakovca u prvoj polovici ove godine.

Do negativnog rezultata Gradskog proračuna za prvih ovogodišnjih šest mjeseci došlo je ponajprije zbog većih rashoda za investicije. Naime, gradi se i rekonstruira kanalizacijska mreža, obnavljaju se ulice i nogostupi, a zbog “mini porezne reforme” prikupljeno je nešto manje sredstava temeljem Poreza na dohodak, nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

No, kako je istaknuo gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, redovni proračunski rashodi manji su za 1.300.000,00 kuna nego lani, što pokazuje da ima mjesta za uštede. Također, nije prodan niti jedno veće zemljište kao lani, te je i to razlog trenutnog minusa. No, godina ima 12, a ne šest mjeseci, a u drugoj polovici očekujemo značajnije potpore iz Državnog proračuna te domaćih i stranih fondova, rekao je Kovač.

Investicijama, odnosno radovi na području Čakovca najviše se bavilo i na Aktualnom satu. Naime, vijećnike je zanimala dinamika radova po gradu kao i privremena regulacija prometa, za koju su rekli da zbunjuje vozače. Gradonačelnik je sve zamolio za strpljenje, jer se investicije ne mogu završiti preko noći, a krajnju rezultat bit će bolji i ljepši grad.

Gradski vijećnici prihvatili su i Odluku o zaduženju, kojom se omogućuje uzimanje kredita kod poslovne banke za dovršetak izgradnje školske dvorane Osnovne škole Ivanovec. Kako je obrazložio sam Kovač, preko europskih fondova nije moguće sufinancirati izgradnju ovakvih objekata, a cilj nam je dvoranu završiti iduće godine.

Osam milijuna kuna zajedno sa decentraliziranim sredstvima te dosad uloženim, trebalo bi biti dovoljno da se dvorana izgradi i u potpunosti opremi. Tako će i ovaj najveći mjesni odbor u sastavu Grada Čakovca dobiti dvoranu, koja je odavno trebala biti izgrađena, rekao je Kovač.

Gradsko vijeće donijelo je i odluku o sufinanciranju djelatnosti dadilja. Naime, prema Zakonu o dadiljama, regulirana je ova djelatnost, omogućujući zainteresiranima da otvore obrt, legalno se bave čuvanjem djece, ali i da se propisivanjem uvjeta koje moraju zadovoljavati, ujednači i kontrolira standard koji djeca smještena kod dadilja dobivaju. Grad Čakovec će sufinancirati smještaj kod registriranih dadilja sa 500,00 kuna mjesečno, ali tek nakon što budu popunjena sva mjesta u Dječjem vrtiću Čakovec.

Donesene su i Odluke o pokretanju investicije temeljem Odluke o odabiru projekta od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Naime, na Javnom pozivu za sufinanciranje projekata nestambenih zgrada na koji se Grad javio, prošli su projekti obnove Dječjeg vrtića Maslačak i Knjižnice i čitaonice “Nikola Zrinski”. Projekti su ukupno vrijedni oko 2.200.000,00 kuna, a Fond će obnovu sufinancirati sa 40 posto sredstava.

Zbog situacije vezane uz GP “Stanorad”, a potaknuti točkom dnevnog reda na kojoj se raspravljalo o donošenju Odluke o raspolaganju novčanim sredstvima Grada Čakovca u svrhu pokrića gubitaka Stanorada, oporbeni vijećnici predložili su da se na dnevni red uvrsti posebna točka na kojoj bi se raspravljalo o poslovanju i budućnosti ovog gradskog poduzeća. Nakon kraće rasprave, dogovoreno je se ta točka stavi na dnevni red prve jesenske sjednice.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije