Vijesti / Društvo
Društvo
REKACIJE Prvi korak 'Netočno je da je maloj Luki Lehkec odbijen zahtjev za pomagača'
Miroslava Novak

problem s asistentima

REKACIJE Prvi korak 'Netočno je da je maloj Luki Lehkec odbijen zahtjev za pomagača'

Roditelji male i bolesne djevojčice Luke Lehkec su razočarani što njihovo dijete ne može u vrtić jer nema asistenta, no u udruzi Prvi korak kažu da je djetetu potvrđen i dodijeljen pomagač. Gdje je onda zapelo?

Nakon što smo objavili priču o maloj bolesnoj djevojčici Luki Lehkec iz Pribislavca koja je trebala krenuti u vrtić, no to nije mogla jer kao stopostotni invalid nije imala asistenta, i nakon što je za naš portal otvorila dušu njezina majka Vlatka, priopćenjem su se javili iz Saveza udruga za uključivanje djece predškolske dobi s teškoćama u razvoju u odgojno - obrazovni sustav Međimurske županije “Prvi korak” vezano uz program asistenata u vrtiću.

Vezana vijest

Luka, Pribislavec UMJESTO SMIJEHA, SUZE MALE LUKE MUKE PO OSOBNOM ASISTENTU Roditelji bolesne djevojčice Luke: To se zove okrutnost sistema

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

'Program osobnih asistenata u vrtiću jedinstven je program pružanja podrške uključivanju djece rane i predškolske dobi s teškoćama u razvoju u odgojno – obrazovni sustav i u cijeloj Hrvatskoj provodi se jedino na području Međimurske županije.

Inicijativa ovog programa krenula je 2015. godine kako bi se djeca s teškoćama u razvoju uredno uključila u redovne vrtiće s ciljem osobnog i socijalnog razvoja. Naime, mnogi vrtići ne žele upisivati djecu zbog teškoća u razvoju što onemogućava njihov osobni, socijalni i psihofizički razvoj. Kako zakonski okviri Republike Hrvatske ne pretpostavljaju model integracije djece predškolskog uzrasta, Savez udruga Prvi korak uz podršku Međimurske županije te općina i gradova, prvi je implementirao ovakav oblik podrške.

Savez udruga za uključivanje djece predškolske dobi s teškoćama u razvoju u odgojno obrazovni sustav Međimurske županije "Prvi korak" okuplja četiri udruge - Međimursku udrugu za ranu intervenciju „MURID“, Udrugu slijepih Međimurske županije, Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije te Udrugu za autizam „Pogled“. Prva je neprofitna organizacija na području Republike Hrvatske čija je osnovna djelatnost usmjerena na odabir, izobrazbu, zapošljavanje, superviziju, financiranje I koordinaciju osobnih asistenata za djecu rane I predškolske dobi s teškoćama u razvoju.

U proračunu Međimurske županije za 2019. godinu predviđen je iznos od 460.000,00 kuna namijenjenih financiranju 50% iznosa plaće za 36 asistenata koji će raditi s 41 djetetom u predškolskim ustanovama, dok ostatak sufinanciraju jedinice lokalne samouprave.

Uloga asistenta je pružanje pomoći podrške djeci da se što bolje i kvalitetnije integriraju te da im olakšaju rješavanje osobnih potreba, usmjeravajući ih ovisno o teškoći koju imaju. Asistentima je osigurana I stručna podrška kroz mjesečne supervizije I edukacije koje se provode.

Program asistenata u vrtiću ni jedne se godine nije počeo provoditi prvog dana pedagoške godine, već su se uključivali u drugom ili trećem tjednu iz razloga da se utvrdi kako djeca funkcioniraju bez asistenata, odnosno u kojoj mjeri mu je potreban asistent i je li mu opće potreban, a u nekim je slučajevima utvrđeno da jedan asistent može raditi s dvoje djece s manjim poteškoćama.

Svaki roditelj koji je Savezu pravovremeno podnio zahtjev s pripadajućom dokumentacijom, a glavni uvjet je Rješenje Centra za vještačenje, bio je evidentiran i djetetu je bio dodijeljen asistent.

Bitno je naglasiti da je Savez odabirao asistente s prikladnom izobrazbom, usmjerivši ih prema osobnim potrebama pojedinačnog djeteta, no potrebno je u obzir uzeti problem sve težeg pronalaženje kvalitetnog asistenta kako bi se izbjegle eventualne teškoće u samom radu. Isto tako, posao asistenta vrlo je odgovoran i istovremeno potplaćen, stoga se nerijetko događa da asistent odustane.

Netočno je da je maloj Luki Lehkec odbijen zahtjev za pomagača, odnosno da joj isti nije dodijeljen. Roditeljima je bila pružena informacija da će Luka dobiti asistenta i da on neće početi s radom prvog dana pedagoške godine, upravo iz gore navedenih razloga i da će joj točan datum biti javljen naknadno. Nakon što su vrtići i pomagači obaviješteni o početku rada pomagača u ponedjeljak 16.09.2019., majka je odgovorila da djeteta nema u vrtiću do 25.9.2019. jer su na putu, stoga dodatno ne vidimo oko čega nastaje toliki problem. Jer ponovno naglašavamo - djetetu je potvrđen i dodijeljen pomagač.

Ove pedagoške godine u program će biti uključeno 41 dijete o kojima će brinuti 36 asistenata u 17 vrtića i svi započinju s radom u ponedjeljak 16.rujna 2019. godine, što nije nikakvo odstupanje od dosadašnje četverogodišnje prakse.

Nadalje, ovom prilikom želimo istaknuti potrebu da se ovaj problem prepozna i na nacionalnoj razini kako bi se asistenti u vrtiću regulirali zakonom, kao što je to slučaj s pomoćnicima u nastavi, čime bi se stvorila mogućnosti sustavnog financiranja, stvaranje boljih uvjeta rada i pružanje kvalitetnije usluge ovoj najranjivijoj skupini.'

 

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!