PRIBISLAVEC

ODLIČNE VIJESTI Potpisan ugovor o obnovi i revitalizaciji Feštetićeva dvorca u Pribislavcu

Za provedbu obimnog posla obnove i revitalizacije jednog od najočuvanijih dvoraca u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Međimurskoj županiji odobreno je stopostotno financiranje tj. 6.633.118 eura.

Danas je u Ministarstvu turizma i sporta župan Međimurske županije Matija Posavec, potpisao ugovor o financiranju obnove i revitalizacije Feštetićeva dvorca u Pribislavcu, sljedećeg velikog projekta od iznimne važnosti za razvoj jedinstvene mreže interpretacijskih centara u okviru koncepta Ekomuzeja Međimurje malo.

Razvoj događaja vezan uz kandidiranje ovog projekta uistinu se može nazvati izazovnim – nakon što je u isprva projekt stavljen na tzv. rezervnu listu, uložen je snažno argumentiran prigovor, koji je u konačnici prihvaćen, te su u ovom natječajnom ciklusu europskih fondova Međimurskoj županiji dodijeljena sredstva za čak dva projekta – obnovu Feštetićeva dvorca, te formiranje hiže međimurske popevke u Donjoj Dubravi, što je jedinstven slučaj u Hrvatskoj.

Za provedbu obimnog posla obnove i revitalizacije jednog od najočuvanijih dvoraca u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Međimurskoj županiji odobreno je stopostotno financiranje tj. 6.633.118 eura.

– Za ulazak u ovako velike projekte nije dovoljna samo hrabrost. Potreban je stabilan proračun i odgovoran stav Skupštine, što Međimurska županija ima. Svoju vjeru u snagu vlastitih potencijala osvjedočili smo proteklih godina u dva najveća investicijska ciklusa u zdravstvu i kulturi Međimurja ikada, a uspješna izvedba nas obvezuje na još snažnije razvojne uzlete. Prolazak na ovom natječaju velika je pobjeda i dokaz stručnosti naše javne ustanove za razvoj REDEA-e, stručnih službi Međimurske županije te Turističke zajednice Međimurja i dokaz dobrog smjera naše razvojne strategije, naglašava župan Matija Posavec, dodavši da će po revitalizaciji Feštetićev dvorac biti predan Općini Pribislavec na upravljanje kao suvremeni interpretacijski centar, mjesto na kojem će naša povijest i kultura biti prezentirana na najljepši mogući način.

Podsjetimo, projekt revitalizacije temeljen je na suvremenom prikazu dijela međimurske povijesti vezane uz ovu lokaciju, uz što će ova Feštetićeva kurija postati i centar za prezentaciju domaće enogastronomije.

Obnovljeno zdanje okružit će perivoj engleskog tipa, kojim će dominirati zaštićeno stablo magnolije u njegovoj neposrednoj blizini. Posjetitelji će se ovdje susresti i s povijesnim pregledom razvoja međimurske kuhinje, uz mogućnost osobnog sudjelovanja u pripremi jela, dok će stalni postav biti podijeljen u tematske cjeline.

Povijest obitelji Feštetić bit će prezentirana sadržajima na prvoj etaži, a specifičnost ovog interpretacijskog centra će biti i tematske sobe koje će obrađivati različite teme iz života te velikaške obitelji, prilagođene različitim dobnim skupinama posjetitelja.

Potpisivanju ugovora, kojim je put prema novom životu Feštetićeva kaštela u Pribislavcu otvoren, prisustvovali su ravnateljica Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-e Sandra Polanec Marinović, voditeljica projekta Sandra Majsan,i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darko Radanović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije