Rahela Kočila ostvarila izniman rezultat na državnoj maturi

Rahela Kočila (19) iz Mihovljana izuzetna je maturantica iz Ekonomske i trgovačke škole u Čakovcu. Naime, na ispitu državne mature iz psihologije postigla je visokih 98,14 centila. Kuriozitet je u tome da su takva ponajbolja postignuća na ispitima državne mature, “rezervirana” za gimnazijalce, a Rahela Kočila je učenica strukovne škole.

Da bi postigla takav izuzetni rezultat, Rahela je morala prevladati niz hendikepa, između ostaloga samostalno proraditi gimnazijsko gradivo iz psihologije. Uz to, Rahela se kao učenica Ekonomske i trgovačke škole naročito isticala u humanitarnom radu i volontiranju – za što je dobila i županijsko priznanje, kao i Viktorija Varga iz istoga 4.UR razrednog odjela.

Zahvaljujući maksimalnom broju bodova postignutom na prijamnom ispitu na Edukacijsko – rehabilitacijskom fakultetu, postignutim bodovima državne mature i školskom uspjehu, Rahela se uspjela rangirati na 6. mjesto na studijskom programu rehabilitacije. Uistinu zadivljujuće, zar ne? Tko je zapravo Rahela i kako postiže takve rezultate saznali smo u kratkom razgovoru s njom.

eMedjimurje.hr: Tko je Rahela Kočila?

– Djevojka koja poput drugih ima i dobre i loše strane, prednosti i mane, ali se u životu trudi biti moralna, karakterna, ići za svojim snovima, pomagati i razumjeti druge ljude, koja misli da u životu nije važnije biti najbolji već dati sve od sebe.

eMedjimurje.hr: Postigli ste zadivljujuće rezultate na državnoj maturi iz psihologije i prijamnom ispitu za fakultet. Na koji način ste to uspjeli postići?

– Prije svega upornošću, ustrajnošću i radom, a vodila me dugogodišnja želja da upišem studij rehabilitacije. Radi želje za upisom, cilj mi je bio postići što bolje rezultate na državnoj maturi pa sam se trudila puno raditi oko svih predmeta koje sam pisala na državnoj maturi.

Najveća nagrada za moj trud mi se vratila kroz rezultate iz psihologije, za koje je veoma zaslužan i prof. Davorin Zorko koji mi je unatrag dvije godine nesebično pomagao. Veliki izazov mi je bio i ispit iz engleskog jezika koji mi je bio drugi strani jezik i za koji sam također dodatno proradila gimnazijsko gradivo, a uspjela sam iz eseja dobiti maksimalan broj bodova.

eMedjimujre.hr: Nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja, koji je Vaš daljnji put obrazovanja?

– Moja dugogodišnja  velika želja je studij rehabilitacije na Edukacijsko – rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu, što će mi se sada i ostvariti s obzirom na to  da sam prema trenutnim rezultatima na 6. mjestu.

eMedjimujre.hr: Svoje slobodno vrijeme posvećujete humanitarnom radu i volontiranju. Što za Vas znači nekome pomoći?

– Ispunjava me kad vidim da je osoba kojoj sam pomogla sretna ili da joj je zbog mog doprinosa bolje u životu ili je uz moju pomoć naučila samostalno svladavati neku prepreku. Da biste nekome pomogli, nije nužno stalno raditi nešto spektakularno. Ponekad su dovoljne i sitnice, poput druženja ili pokoje tople riječi da se nekome uljepša svakodnevnica. 

eMedjimujre.hr: Gdje vidite sebe nakon fakulteta i što biste poručili mladima?

– Najviše bih voljela raditi u Centru za odgoj i obrazovanje kao rehabilitator. Mladima poručujem da budu vrijedni, uporni, moralni i da ne traže sreću u stvarima, već u sebi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije