DANI OPĆINE

DONJI KRALJEVEC Miljenko Horvat: ‘Razvijamo se u skladu s potrebama mještana’

Ususret Danima Općine Donji Kraljevec, razgovarali smo s načelnikom Miljenkom Horvatom o realiziranim projektima u protekloj godini, suradnji s lokalnom zajednicom i mjesnim odborima te o pogledu na razvoj Općine unazad deset godina njegova mandata kao načelnika

– Donji Kraljevec zajedno s našim mjesnim odborima Hodošanom, Donjim Pustakovcem, Donjim Hrašćanom, Palinovcem i Svetim Jurjem u Trnju danas je poželjno mjesto za živjeti. Svaka odluka i plan koji donosimo, planiramo prema potrebama naših mještana, čemu u prilog govore i projekti koje smo realizirali prošle godine, ali i koji su još u realizaciji, rekao je načelnik Horvat.

Unazad nekoliko godina sustavno se radi na proširenju stambenih zona u Općini, a ove su godine zakoračili i u promjenu prostornog plana.

– Nama je potreban jedan cjeloviti prostorni plan koji će nam omogućavati daljnje širenje za stambene potrebe, a koje sve više iskazuju sumještani i mlade obitelji. U prilog tome govori i formiranje nove stambene zone, iza nogometnog igrališta, koja je popunjena i izgrađena u rekordnom roku. U te smo svrhe uredili i novu ulicu, Školsku ulicu, a potpisani su i ugovori za izgradnju kanalizacije u stambenoj zoni Istok, navodi načelnik Horvat te dodaje da ga ovo stambeno proširenje uz ono gospodarsko jako raduje jer dokazuje da su Općina poželjna i za poslovni svijet, ali i za obitelji, mlade.

Mladi su naša budućnost

Iako mnoge općine svjedoče demografskom padu, u Donjem Kraljevcu ne brinu za svoju budućnost.

– Naša općina s mjesnim odborima ima 4200 stanovnika, a da se za budućnost ne moramo bojati dokazuje i stalna potreba za proširenjem vrtićkih kapaciteta te izgradnja novog vrtića u Hodošanu. Krajem godine u nove će prostore uči mali vrtićarci iz Hodošana, a vrtić u Donjem Kraljevcu kao i Osnovna škola u Hodošanu će, recimo to tako, prodisati punim plućima. Za novi objekt kao i školu u Hodošanu je napravljena kanalizacija i pristupna cesta, a nedavno smo potpisali i ugovor o sufinanciranju dječjeg igrališta uz novi vrtić, kaže načelnik Horvat.

A za sve generacije, rekreativce i sportaše mislilo se i kod opremanja ili rekonstrukcije objekata i igrališta.

– Prošle godine smo završili i rekonstrukcija košarkaškog igrališta u Donjem Kraljevcu koje je dobilo nove koševe i podlogu, a moramo još završiti ogradu. Ulaže se i u nogometno igralište gdje je u tijeku rekonstrukcija ograde, a projekt rekonstrukcije objekta i tribina je u tijeku prijavljivanja na postojeće natječaje. Samo Nogometna škola Općine Donji Kraljevec kao i košarkaški klub okupljaju nekoliko stotina djece i to je zaista zalog o kojem moramo brinuti, dodaje Horvat.

Osim izgradnje novih objekata te održavanja starih, Općina pomaže smanjiti troškove svojim stanovnicima sufinanciranjem smještaja u vrtiću, prijevoza do i od škole, prehrane učenika, produženog boravka, udžbenika i ostalih nastavnih materijala, troškova asistenata, dodjelom stipendija, brigom za starije i nemoćne, sufinanciranjem rada civilne zaštite te ulaganjem u sport, civilno društvo i vjerske zajednice.

– Veseli i što smo ponovo dobili projekt Zaželi koji našim starijima i nemoćnima omogućuje stalnu i kvalitetnu skrb te pomoć, kaže.

Projektima i razvitku nema kraja

Općina je izradila i projekt za izgradnju doma kulture u Donjem Kraljevcu koji je kandidiran na program NPOO te se trenutno nalazi na rezervnoj listi, ali je već kandidiran i na Fond kohezije gdje se čekaju rezultati. Započet će i s energetskom obnovom zgrada DVD-a u Hodošanu i Svetom Jurju u Trnju gdje se proširuje i groblje. Kandidirano je i uređenje te opremanje parka u Hodošanu te su gotovi projekti za vatrogasni dom u Palinovcu gdje bi se društveni dom prenamijenio u vatrogasni s tri garaže za vatrogasna vozila.
Donji Kraljevec će u narednom razdoblju imati i novi park u centru, a promišlja se i o sigurnosti prometovanja centrom.

– Otkupljeno je zemljište uz željezničku prugu gdje bi trebao niknuti novi park i okretište za autobuse za što je u tijeku pribavljanje građevinske dozvole, a rade se i projekti za novi željeznički prijelaz te prijelaz za pješake uz novu regulaciju prometa kako bi sigurnost prelaženja bila na najvišoj mogućoj razini, navodi načelnik.

Udruge dišu za svoja mjesta

U Općini Donji Kraljevec misli se i na rad Udruga koje su bitan dio zajednice, a za čiji je rad prošle godine izdvojeno 130 tisuća eura. Mjesni odbori broje 28 udruga uz 6 dobrovoljnih vatrogasnih društava.

– U Općini se tijekom godine organizira niz manifestacija pa smo ove godine i povećali iznose dotacija za njihov rad. Upravo su manifestacije koje organiziraju članovi naših udruga i naša promocija. Na događanja u cijeloj općini često dolaze gosti iz okolnih mjesta, Hrvatske te inozemstva, dodaje načelnik Miljenko Hovat koji je i centralno mjesto organizacije Dana Općine također prepustio u ruke svojih mještana volontera uz obaveznu općinsku podršku.

– Nekako smo mišljenja da sve one velike iznose možemo dati našim ljudima koji će svojim zalaganjem osmisliti jako lijepe Dane općine i time i privući više sudionika svih dobi od organizacije samih koncerata, a moja je želja da se ljudi zabave i lijepo provedu, završno je dodao Horvat.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3602

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije