INTERVJU S POVODOM

HELGA LAJTMAN, RAVNATELJICA CZK-a ČAKOVEC Dovodimo Labuđe jezero, Jelenu Radan i Perpetuum Jazzile, a dvorana je do kraja godine popunjena 97 posto!

U siječnju 2023. godine Helga Lajtman preuzela je kormilo Centra za kulturu Čakovec, a nakon dugogodišnjeg rada i iskustva u ovoj najpoznatijoj čakovečkoj kulturnoj ustanovi

Kulturologinju Helgu Lajtman, rodom iz Bosne i Hercegovine, ljubav je dovela u Čakovec. Ljubiteljica je filmskog svijeta te glazbe i umjetnosti, a što dokazuje i zaokret u programu Centra za kulturu Čakovec.

Kao još jedna odlična vijest u njenom mandatu su i odobrena sredstva natječaja Ministarstva kulture za energetsku obnovu CZK-a.

Tako se očekuje provedba, toplinska izolacija, modernizacija i zamjena sustava grijanja, rasvjete te ugradnja sunčane elektrane. Samim time očekuje se ušteda u godišnjoj potrošnji primarne energije od 86,59 posto, a što će se sigurno osjetiti u budžetu ove kulturne ustanove.

No, ono što je građanima zaista važno je program, za koji sad već možemo reći da prati programe u većim sredinama. Kako nam je na početku razgovora istaknula ravnateljica CZK-a, zapitala se zašto građani Čakovca ne bi imali poznate baletne, glazbene i kazališne sadržaje zbog kojih često moraju paliti auto, potrošiti novac na put kako bi ih gledali u drugoj sredini?

To je već i potvrdila u prošloj godini kada je publika između ostalog imala prilike pogledati najpoznatiji božićni balet Orašar, koji će se održati i ove godine u prosincu. Labuđe jezero, još jedna poznata baletna predstava održat će se 3. ožujka, a do zadnjeg je mjesta bio rasprodan i koncert poznatog umjetnika i glazbenika Bože Vreće.

– U prošloj godini bio mi je cilj napraviti zaokret u programskoj shemi. To se odnosi na programe koji dosad nisu bili u dvorani Centra za kulturu Čakovec, a što se pokazalo jako dobro jer smo u prošloj godini imali oko 70 tisuća posjetitelja. Takvim programom nastavljamo i u ovoj godini. U ovoj proljetnoj sezoni imamo sreću što je većina velikih programa rasprodana. U ovom tjednu imamo otvorenje izložbe Nede Madjar, na tribini ČČ je Španjolski komad, a u nedjelju čak dvije izvedbe Labuđeg jezera koje su se rasprodale u 48 sati od objave, rekla je ravnateljica Helga Lajtman.

Sljedeći tjedan počinje 12. Revija filmova za djecu, od 4. do 7. ožujka za predškolski i školski uzrast. Dolazi i Jelena Radan sa Fadom uz Dan žena. Po pitanju predstava u ožujku, Lajtman bi istaknula Teatar Gavran Agencija za sreću, Exit sa Testosteronom. Pinkleci će imati premijeru predstave Divlje vatre. U travnju dolazi Gruzijski nacionalni balet Sukhishvili, kao i koncert jedne od najpoznatijih vokalnih skupina, Perpetuum Jazzile.

Već je i najavljeno Čakovečko ljeto koje će se održati od 20. lipnja do 20. srpnja. Novina je da je Čakovečki noćni cener u sklopu Čakovečkog ljeta, a ekipu će nakon trčanja zabavljati DJ i radijski voditelj Vedran Car. Dan prije otvara Krčmarica purgerica, glumačke družine Histrion, dolaze Silente, Pips Chips Videoclips, bit će još zanimljivih koncerata, radionica i fenomenalnih programa.

– Zadovoljna sam što je programski kapacitet dvorane do kraja godine ispunjen 97 posto. Do kraja godine je dogovoren raspored Tribine ČČ, nova manifestacija posvećena Međimurskoj popevci obzirom da smo od prošle godine nositelji UNESCO povelje, kao i Orašar koji će publika ponovno imati prilike gledati u prosincu u blagdansko vrijeme, ali i malo drugačija verzija Novogodišnjeg koncerta koja će oduševiti publiku, zaključuje Lajtman.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije