INTERVJU S POVODOM

DAVID NOVINŠČAK, DIREKTOR TZ SVETI MARTIN NA MURI Privlačimo sve više stranih turisti, dolaze nam čak i Amerikanci!

Općina Sveti Martin na Muri u Međimurju prednjači po smještajnim kapacitetima i bogatom turističkom ponudom

Sveti Martin na Muri razvio se kao zaista respektabilna destinacija aktivnog odmora i kvalitetnog života te u današnje vrijeme zaista može ponuditi različiti spektar turističkih resursa, atrakcija i proizvoda.

O tome razgovaramo s direktorom Turističke zajednice Sveti Martin na Muri Davidom Novinščakom.

– Koje su najveće značajke turizma u Sv. Martinu?

Glavni turistički proizvod općine Sveti Martin na Muri je termomineralno kupalište u Toplicama Sveti Martin na Muri kojim upravljaju Toplice Sveti Martin d.o.o. (u daljnjem tekstu Terme Sveti Martin) koji su generator turizma u cjelokupnoj regiji.

Zahvaljujući tome, Sveti Martin na Muri razvio se kao zaista respektabilna destinacija aktivnog odmora i kvalitetnog života te u današnje vrijeme zaista može ponuditi različiti spektar turističkih resursa, atrakcija i proizvoda.

Glavninu turističke ponude na području općine Sveti Martin na Muri čine visokokategorizirani turistički smještajni objekti te raznorazni turističko ugostiteljski objekti, dok su najveće turističke atrakcije koje turisti rado posjećuju tokom svog boravka u Svetom Martinu na Muri između ostaloga: mlin i skele na rijeci Muri, etnografska zbirka „Jen den v živleju mlinara Franca Žalara“, labirint ljubavi, Mlinarska kuća, Skelarska kuća, crkva Svetog Martina biskupa, niz označenih biciklističko-pješačkih staza, a poglavito eko-turistička pješačko-biciklistička staza Svetomartinska Mura.

– Turistička ponuda u Svetom Martinu na Muri temelji se dakle na:

Turističkim atrakcijama čiju osnovu čine: zaštićena prirodna baština Regionalnog parka prirode Mura Drava koji je ujedno dio UNESCO Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, kultivirani vinski krajolik Gornjeg Međimurja, podzemne termalne vode u Toplicama Sveti Martin, zaštićeni kulturno-povijesni spomenici i lokaliteti pogotovo crkva sv. Martina biskupa.

Također, tu je etnografska zbirka obitelji Trstenjak i interpretacijski centar za posjetitelje u sklopu Centra za posjetitelje Mlin na Muri, zaštićena nematerijalna kulturna baština i to pogotovo Međimurska popevka kao UNESCO zaštićena baština, stari zanati, gastronomska ponuda restorana i OPG-a, vinarska ponuda, manifestacije kulturnog, zabavnog i sportskog karaktera, sportsko rekreativni objekti i mreža biciklističkih ruta, pješačke staze, pogotovo eko turistička poučna staza Svetomartinska Mura i ostale još neoznačene šetnice, poglavito uz rijeku Muru.

Portfelju etabliranih turističkih proizvoda kojeg čine: healthness turizam u Termama Sveti Martin, aktivni odmor kojeg čini biciklistička mreža Međimurje Cyclist Welcome te kulturni turizam temeljen na baštini.

Ostvarenom obujmu turističkog prometa u 2023. kojeg je činilo: 61 162 dolazaka i 147 359 noćenja, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja rast od 5,71% u dolascima i 4,37% u noćenjima.

Dosegnutom rejtingu Općine Sveti Martin na Muri kao kvalitetne i zanimljive turističke destinacije na domaćem, a sve više i stranim tržištima pogotovo Slovenije, Austrije i Poljske što je potvrđeno dobivanjem tri nagrade Europske destinacije izvrsnosti (EDEN 2007., 2015., 2019.), nagradom za najuspješniju turističku destinaciju kontinentalne Hrvatske (2019.) i nagradom Međimurske županije za najuspješniju turističku destinaciju Hrvatske za održivi, inovativni i pametni turizam (2022.g.)., nagradom hotela Terme Sveti Martin kao najboljeg wellness hotela u RH (2022.) te nagradom Međimurskoj županiji sa srebrnim znakom za Green Destinations kao prvoj regiji u RH i četvrtoj u svijetu.

Odakle su većinom gosti koji odsjedaju u Sv. Martinu?

Najviše noćenja ostvarili su domaći gosti iz Hrvatske (51,82%), a zatim slijede gosti s tržišta Slovenije (19,00%), Poljske (7,61%), Njemačke (3,65%), Austrije (2,49%), Slovačke (1,61%), Mađarske (1,51%), azijskih zemalja, Italije, Ukrajine, Srbije, Rumunjske, Makedonije, UK, Bugarske, Francuske, Danske, Švicarske, SAD, Irske…

– Koliko je smještajnih jedinica?

68 komercijalnih smještajnih objekata s 903 ležajeva od čega je u Hotelu Terme Sveti Martin 314 ležajeva, u Apartmanima Terme Sveti Martin 214 ležajeva, objektima obiteljskog smještaja 297 ležajeva, 12 kamp parcela i 27 mobilnih kućica, 7 restorana i 16 ostalih objekata s usluživanjem pića te 4 kušaonice s ponudom vina i domaćih prehrambenih proizvoda

– Gdje gosti većinom odsjedaju?

Gledano prema turističkim objektima najviše je noćenja ostvareno u Hotelu Terme Sveti Martin (49,34%), Apartmanima Terme Sveti Martin (38,80%), privatnom smještaju – apartmani i kuće za odmor (11,07%) i kampovima (0,79%).

Što mogu sve posjetiti?

Osim visoko kategoriziranih turističkih smještajnih objekata te raznoraznih turističko ugostiteljskih objekata poput izletišta i restorana, najveće turističke atrakcije koje turisti rado posjećuju tokom svog boravka u Svetom Martinu na Muri između ostaloga su: mlin i skele na rijeci Muri, etnografska zbirka „Jen den v živleju mlinara Franca Žalara“, labirint ljubavi, Mlinarska kuća, Skelarska kuća, crkva Svetog Martina biskupa, niz označenih biciklističko-pješačkih staza, a poglavito eko-turistička pješačko-biciklistička staza Svetomartinska Mura.

U najavi je još nekoliko projekata pješačko-biciklističkih staza poput staze murskih bajki na lijevoj obali rijeke Mure i biciklističkog puta koji će izbjegavajući prometnice povezati najsjeverniju točku RH od Žabnika preko Svetog Martina na Muri do Toplica Sveti Martin i kao takav biti zaista jedna tematska staza na otvorenom.

Uz sve atrakcije na području Svetog Martina na Muri, a s ciljem da se produži trajanje boravka turista u destinaciji, rado preporučamo i posjet okolnim turističkim atrakcijama i znamenitostima koji djeluju u mreži Ekomuzeja Međimurje malo. Samo sinergijom svih turističkih dionika i nezaobilazne lokalne zajednice možemo razviti održivi turizam kojemu težimo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije