HRABRA HEROINA

ZARA BUJANIĆ (13) ROĐENA S POLA SRCA Nakon tri uspješne operacije, danas je odlična učenica, svira klavir i pleše u mažoretkinjama!

U mjesecu kada obilježavamo Svjetski tjedan djece s prirođenim srčanim greškama, donosimo priču obitelji Bujanić iz Savske Vesi čija je kći Zara, danas vedra i vesela 13-godišnjakinja, rođena sa sindromom hipoplastičnog lijevog srca

Zarina majka Daša Bujanić prisjetila se trenutaka u kojima su doznali za dijagnozu koja im je promijenila život. 

– Za dijagnozu smo saznali neočekivano, s obzirom da je Zara poslije poroda bila otpuštena kao zdrava beba. Kada je imala 11 dana otišli smo kod naše pedijatrice, jer je odbijala jesti i samo je spavala. I tu nam se svijet srušio. Hitnom službom bili smo prebačeni na KBC Rebro u Zagreb, gdje je tjedan dana bila na intenzivnoj i čekali termin za prvu operaciju u Linzu. Naime, takve operacije se ne izvode u Hrvatskoj, pa smo bili primorani ići u Austriju. Glavna dijagnoza bila je sindrom hipoplastičnog lijevog srca, što znači da se lijeva strana srca nije razvila, te praktički ima pola srca, rekla nam je Daša Bujanić. 

Obitelj Bujanić suočila se s neizvjesnošću i strahom, ali zajedno s drugim roditeljima iz Udruge Veliko srce malom srcu, pronašli su podršku i hrabrost za borbu.

–  Bilo je tu jako puno straha i neznanja jer nikad nismo bili suočeni s takvom situacijom, te pogotovo jer se radi o našem djetetu i znali smo da nas čeka velika borba. Kasnije smo upoznali i druge roditelje iz Udruge Veliko srce malom srcu koji su slično prošli, pa nam je ipak bilo lakše kada smo znali da možemo popričati s nekim tko nas razumije, a na kraju dana i ohrabruje. Podrška je zaista važna u takvim trenucima, rekla nam je Daša Bujanić. 

Zara je do sada prošla tri operacije, sve u Linzu u Austriji. Unatoč izazovima koje je prošla u svojih tek 13 godina, Zara je danas odlična učenica sedmog razreda OŠ Strahoninec, angažirana u raznim izvannastavnim aktivnostima. Osim toga, svira klavir, pohađa peti razred Osnovne glazbene škole te je članica Čakovečkih mažoretkinja.

– Zara je naša hrabra heroina. Njena snaga, volja i osmijeh su naša svjetlost u najtamnijim trenucima, zaključuje naša sugovornica Daša Bujanić. Ova obitelj nije samo izvor inspiracije svojoj zajednici, već i svima koji se bore sa sličnim izazovima. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije