CENTAR DR. RUDOLF STEINER Izlet u Sloveniju: biodinamični putevi pčela

Centar dr. Rudolfa Steinera i udruga pčelara ‘Nektar’ Prelog poziva vas na izlet u subotu 5. kolovoza pod nazivom Biodinamički putevi pčela.

Polazak autobusa je u 6:30 sati s autobusne stanice u Prelogu, 6:45 ispred Hotela Park Čakovec. Predviđeni povratak oko 18 sati.

Cjelodnevni izlet ima za cilj povezati pčelare, vinare i voćare kako bi zajedno vidjeli uspješne prakse i stekli nova znanja o biodinamičkoj poljoprivrednoj proizvodnji na uhodanim gospodarstvima partnera u Sloveniji.

Cijena cjelodnevnog izleta koji uključuje doručak, ručak, degustacije, predavanja i prezentacije iznosi 280 kn/osobi.

Svi zainteresirani javite se do 3. kolovoza na Centar dr. Rudolfa Steinera tel.: 040 655 612 ili na e-mail: info@centar-rudolf-steiner.

Uplatu možete izvršiti na račun: HR6623400091116034869, PBZ sa naznakom IZLET Slovenija.

PROGRAM IZLETA:

VRT LJEKOVITOG BILJA I ČAJOTEKA OBITELJI KOLARIČ
Zeliščarstvo Kolarič, Sveta Ana 30a, 2233 Sveta Ana, www.cajnica.si

Na svome gospodarstvu obitelj Kolarič bavi se uzgojem bilja i pčelarstvom. U tom bajkovitom vrtu raste oko 250 vrsta ljekovitog bilja, te pčele tijekom cijele godine mogu uživati u ovom za njih ‘rajskom vrtu’. Sve biljke su označene glinenim pločicama na kojima je napisan njihov slovenski i latinski naziv.

No pravo iznenađenje leži doslovno ispod biljnog vrta, gdje možete uživati u prekrasnom pogled na okolicu Bregača. Tu se kao fatamorgana pojavljuje kuća iz bajke, čajoteka, koja naprosto poziva goste na razgled iznutra gdje će se upoznati sa začinskim biljem, njihovim karakteristikama, vrijednostima i upotrebom.

Upoznat ćete metode korištenja i sušenja ljekovitog bilja uz svježe pripremljen čaj. Možete prošetati kroz ljekoviti vrt i uživati u društvu stotine ljekovitih biljaka, mirisu aromatičnog bilja, a u blizini pčelinjaka imate priliku promatrati pčele u njihovom radu.

Predviđeni program u trajanju od 2,5 sata uključuje upoznavanje sa bajkovitim vrtom i čajotekom. Kušanje raznih vrste čajeva, začina i namaza (doručak). Predavanje i predivan pogled.

Vrt ljekovitog bilja obitelji Kolarič

Čajoteka obitelji Kolarič

PČELARSTVO VOGRINČIĆ

Čebelarstvo Vogrinčič, Močna 51, 2231 Pernica, www.apicebelarstvo.si

Obiteljsko pčelarstvo Vogrinčić jedno je od prvih koje se bavi biodinamičkim načinom pčelarenja i apiterapijom. Prirodna medicina koja koristi pčelinje proizvode pomaže u liječenju zdravstvenih problema.

Poznate su blagodati pčela na čovjekov organizam, no više o ovoj temi na svome imaju prezentirati će nam g. Karl Vogrinčić kroz predavanje o svojim dugogodišnjim istraživanjima i iskustvima mnogobrojnih posjetitelja i pacijenata.

Upoznat ćete APIT metodu koju je osmislio g. Vogrinčić. Kroz sinergiju apiterapije i informacijskog znanja razvio je informirane elemente koji prenose informacije učinka pčelinjeg uboda bez nuspojava, kao što su bol, oteklina i rizik od anafilaktičkog šoka.

To su elementi koji sadrže veliki broj korisnih informacija, koje su usredotočene na smanjenje boli i pokreću procese kako bi poboljšali zdravlje.

Predviđeni program u trajanju od 2 sata uključuje prezentaciju i upoznavanje sa gore navedenim metodama te samim gospodarstvom obitelji Vogrinčić – spavanje na košnicama, kušanje informiranog meda…

KMETIJA PURGAJ
Kmetija Purgaj, Vanetina 13, 2236 Cerkvenjak, http://kmetija-demeter.net

Biodinamičko gospodarstvo Purgaj smješteno je u samom srcu slovenskih brda u Općina Cerkvenjak. Gospodarstvo se bavi proizvodnjom jabuka i sokova, te ima potvrdu o ekološkoj proizvodnji i po ugovoru sa Demeter International ima pravo na korištenje međunarodnog znaka Demetar.

Na gospodarstvu Purgaj održavaju se mnoge radionice, poljoprivredni tečajevi i predavanja na temu biodinamičke poljoprivredne proizvodnju..

O proizvdonji po BD metodi g. Purgaj kaže: ‘Biodinamička metoda je najstarija i najbolje istražena metoda poljoprivredne proizvodnje, koja se proširila po cijelom svijetu i u svim klimatskim zonama. Ona se temelji na održavanju prirodne ravnoteže i povećava plodnost tla. Upravo iz tog razloga, priznata je od ostalih poznatih metoda kao najbolji način proizvodnje zdrave hrane.’

Predviđeni program u trajanju od 1,5 – 2 sata uključuje upoznavanje sa osnovnim načelima, prednostima i izazovima u biodinamičkom načinu poljoprivredne proizvodnje. Razgledavanje voćnjaka i ribnjaka. Kušanje biodinamičkog jabučnoga soka.

EKOLOŠKO – BIODINAMIČKA VINARIJA ŠUMAN

Vinarstvo Šuman, Zavrh, www.vino-suman.eu

Rezultati mjerenja vitalne energije, vina u podrumu vinara Radovana Šumana

‘Metodu EST (EnergySensingTechnique) koja je u slovenskom nazivu poznata kao ‘blinkanje’ koristio sam u testiranju bijelih i crnih vina u podrumu vinara Radovana Šumana. Ova metoda daje nam podatke koliko je vitalne energija sadržano u hrani, te se mjeri na skali od 0-10.

Vrijednosti oko 5 karakteriziraju relativno dobru hranu i vina, 8 ili 9 može se doseći samo kod svježe ubranog povrća i voća iz vrta. U vinariji Šuman sva vina imaju vrijednosti oko 9, što je izuzetno visoko u usporedbi s vrijednostima druge hrane i pića.

No vrijednosti 8,8 koje sam pronašao kod Šumana, iznimno su visoke i pokazuju vrhunsku kvalitetu. Također je zanimljivo da su sva vina podjednake kvalitete, što je po mom mišljenju znak usklađenosti cijelog procesa od njege vinograda do tehnologije u podrumu’, govori o svom istraživanju prof. dr. Peter Bukovec.

Predviđeni program u trajanju od 2,5 sata uključuje razgledavanje i upoznavanje sa gospodarstvom Šuman, ručak i degustaciju vina (chardonnay, traminec, modri pinot, oranžno vino, sauvignon, rumeni muškat, sivi pinot).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije