DARIA I SEBASTIJAN ispite državne mature riješili 100 posto

Dvije tisuće maturanata manje nego prošle godine, ukupno njih 33.720, pristupilo je ispitima državne mature u ljetnom upisnom roku.

Matematika, viša i osnovna razina, ove je godine učenicima bila najveći problem, ostvarili su slabiji rezultat nego prošle godine. Da matematika nije omiljen, a očito učenicima ni lagan predmet, svjedoči i činjenica da je 58,9 posto pristupnika radije biralo osnovnu razinu tog obveznog predmeta. Za nju se u prvom redu odlučuju učenici strukovnih škola, a za prolaznu ocjenu na ispitu ove je godine bilo potrebno riješiti 24 posto zadataka.

I dok je prosječna ocjena naših maturanata iz hrvatskog jezika na osnovnoj razini dobar, a matematike više razine dovoljan, najbolje rezultate maturanti su ostvarili u stranim jezicima.

Tako je prosječna rješivost engleskog jezika na višoj razini 74 posto. Dapače 17 učenika koji su engleski jezik pisali na višoj razini ispit je riješilo bez greške, dok je takvih učenika koji su engleski pisali na osnovnoj razini 27.

Ove godine najviši je i postotak gimnazijalaca koji su pali maturu – 3,3 posto, odnosno 425 gimnazijalca morat će na novi rok. Među njima je čak dvoje maturanata koji su pali sva tri obvezna predmeta.

Takvim je postotkom ponavljača dosadašnji rekord postavljen 2013. godine, kada je maturu moralo ponoviti 2,5 posto učenika, ove godine, na žalost, srušen!

Novi su trend maturanti ove godine postavili i u izbornim predmetima. Nakon politike i gospodarstva koja je više godine bila trend među učenicima u izbornim predmetima, najviše je ovogodišnjih maturanata za izborni predmet biralo fiziku i biologiju.

Fiziku je ove godine pisalo 8275 maturanata, od kojih je 37 ispit riješilo bez ijedne pogreške. I dok je neosporno da je STEM trend, ovogodišnji rezultati ujedno pokazuju da se za ispit iz fizike učenici nisu dobro pripremili jer je upravo u tome predmetu bilo i najviše nedovoljnih ocjena.

Među onima koji su ispite riješili 100 posto su i učenici iz Međimurja. Tako je Daria Zebec iz Ekonomske i trgovačke škole Čakovec ispit iz engleskog jezika (viša razina) riješila bez ijedne pogreške.

To je pošlo za rukom i Sebastijanu Kocenu iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec koji je također imao 100 posto u ispitu iz engleskog jezika (osnovna razina). Iz čakovečke Gimnazije još su ponosni na rezultat Alojzija Košića koji je imao najbolji rezultat u državi iz ispita iz biologije.

U Srednjoj školi Čakovec nemaju učenika koji je ispit riješio bez pogreške, ali ističu Brunu Horvata koji je iz njemačkog jezika (viša razina) imao rezlultat 99, 17 posto.

Ostale srednje škole nemaju učenika s tako dobrim rezultatima, no naglašavaju da ima onih koji su ispite riješili iznad 90 posto.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije