POSTAVLJENA ZBOG MINGRANTSKE KRIZE

JALŠOVEC- BUKOVJE Slovenci počeli uklanjati žilet – žicu

Već godinama priča se o mogućem uklanjanju panelne ograde sa žilet- žicom postavljene na početku migrantske krize

Slovenci su svojevremeno dijelove nakaradne ograde na granici uklonili, ali u nekim drugim dijelovima države.

U četvrtak, 20. ožujka, pronio se glas da je krenulo uklanjanje ograde i kod nas. Zaputili smo se prema Jalšovcu i Bukovju, pograničnim naseljima nakon kojih se stiže u slovensku Gibinu.

Isprva, s glavne ceste, kod danas prohodnog graničnog prijelaza nismo vidjeli ništa. Žilet-žica bila je na svome mjestu. No nismo odustali te smo prešli na teritorij Slovenije i nadomak Gibine skrenuli u polja ulijevo, prema potoku koji ka Gibini teče od Jalšovca.

Naime, tamo smo u poljima vidjeli jedan teretni automobil. I doista, u polju, uz panelnu-ogradu bila su dva “civila”, zaposlenika neke slovenske tvrtke.

Prvi nije bio razgovorljiv, stariji Slovenac, kao nije razumio pitanje skidaju li ogradu… Drugi je bio, naravno, Bosanac i taj nam je rekao da prvo režu i izvlače običnu žicu kojom je žilet-žica pričvršćena na panelnu ogradu.

– Idemo sad pronaći nešto za ručak pa se poslije vraćamo i nastavljamo – rekao nam je na mjestu tik do potoka koji stiže od Jalšovca. I to je to. Otišli su na gablec i ostavili visjeti nepričvršćene namotaje žilet-žice s panela.
Vijest je obradovala načelnika Štrigove
Stanislava Rebernika koji se odmah čuo sa županom susjednog slovenskog Razkrižja Stankom Ivanušičem.

– Čuli smo se i Stanko mi je rekao kako je počelo uklanjanje žice na Gibini. Drago nam je što se uklanja ta ružna stvar koja nas razdvaja. Psihološki ovo će dobro djelovati. Vidjet ćemo hoće li ukloniti i žicu na potezu od Stanetinca prema Macincu – kazao nam je Rebernik.

Istoga dana obišli smo i udolinu podno Stanetinca, gdje također teče potok. U tom trenu tamo nisu uklanjali žicu…

A koji je konkretan povod za uklanjanje žice kod Jalšovca i Bukovja, to nitko ne zna osim slovenske vrhuške. Ovo čak pomalo iznenađuje jer – gledano iz slovenske političke perspektive – bilo je i povoljnijih trenutaka za to. Kako god bilo, ovo je dobro došlo.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3596

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije