NAUČILI NEŠTO NOVO

JEDNODNEVNI IZLET Međimurski građevinari na stručnom putovanju u Sloveniji

Članovi Društva građevinskih inženjera i tehničara Međimurja DGITM Čakovec su dana 5. 4. 2024. godine sudjelovali na jednodnevnom stručnom putovanju u Sloveniji pod nazivom „Suvremena arhitektura“

Stručni dio putovanja bio je obilazak sjedišta i asfaltne baze poduzeća Pomgrad u Murskoj Soboti i izložbenog paviljona Expano, koji se nalazi u neposrednoj blizini.

Višegodišnja eksploatacija šljunka uz asfaltnu bazu stvorila je Soboško jezero, koje se danas koristi u rekreativne svrhe. Oko jezera vodi šetnica duljine oko 4 km.

U šetnji se može uživati u različitim pogledima na paviljon Expano, koji je izgrađen neposredno uz napuštenu šljunčaru. Paviljon Expano je izvorno zamišljen da predstavlja slovensku planinsku siluetu i raznolikost zemlje za svjetsku izložbu EXPO 2015 u Milanu.

Nakon završetka izložbe je demontiran i sastavljen na današnjoj lokaciji. Nakon stručnog dijela putovanja, putnici su okrjepu potražili u vinskoj klijeti Marof u Mačkovcima. Obzirom na odličnu gastronomsku i enološku ponudu, kao i izvrsno raspoloženje tog sunčanog dana, putnici su se zadržali duže od planiranog vremena u vinskoj klijeti pa nisu stigli obići Bukovniško jezero, koje je također bilo u planu.

Trebalo je još posjetiti i Tropski vrt u Dobrovniku. Radi se o „džungli“ na 1.500 m2 staklenika s više od 900 egzotičnih primjeraka oko 400 biljnih vrsta. Najzanimljivija biljka tropskog vrta svakako su orhideje pa je svaki putnik za uspomenu kupio i ponio kući barem jednu od mnogih vrsta iz bogate ponude.

Putovanju su se vrlo rado kao i uvijek odazvali članovi društva jer je to uvijek dobra prilika za susrete, naročito u današnjem digitalnom svijetu u kojem sve više nedostaje ovakvih druženja uživo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije