važan tjedan

PRUŽIMO PODRŠKU Svjetski tjedan svjesnosti o karcinomu usne šupljine, glave i vrata

Tjedan svjesnosti o karcinomu usne šupljine, glave i vrata (Oral, Head and Neck Cancer (OHNC) Awerness Week) održava se u razdoblju od 16. do 22. travnja 2024. godine

Cilj obilježavanja je podizanje svjesnosti o ovoj skupini bolesti i upozoriti na važnost redovitih pregleda u svrhu što ranijeg otkrivanja bolesti. U rak usne šupljine, glave i vrata tipično se ubrajaju rak usne, usta (usna šupljina), žlijezda slinovnica, ždrijela (uključujući tonzile, piriformni sinus i nespecificirana sijela), nosne šupljine i paranazalnih sinusa te grkljana.

Prema podacima Registra za rak, u 2021. godini od raka usne šupljine, glave i vrata oboljelo je 1010 osoba od kojih je 215 žena i 795 muškaraca.

Rizični čimbenici za rak usne šupljine, glave i vrata su upotreba duhana, konzumacija alkohola, infekcija HPV-om, ultraljubičasto zračenje sunca, loše prehrambene navike. Simptomi koji mogu ukazivati na rak usne šupljine su crveno-bijele promjene oralne sluznice, rana u ustima koja ne zacjeljuje, bol, krvarenje ili utrnutost u zahvaćenoj regiji, klimavost zubi, otežano gutanje ili govor, promuklost.

Postupak ranog otkrivanja raka usne šupljine, glave i vrata jednostavan je i provodi se u sklopu rutinske stomatološke kontrole. Budući da ponekad osobe koje boluju od raka usne šupljine, glave ili vrata nemaju nijedan simptom bolesti, važno je odlaziti na preventivne preglede kada su šanse za izlječenje bolesti velike.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije