prelog

DAN NARCISA Dr.Renata Kutnjak-Kiš: ‘Međimurje ima najveći odaziv na mamografske preglede’

Mjesec ožujak posvećen je prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke, te se stoga diljem Međimurja obilježava Dan narcisa

U mjesecu ožujku, članice Kluba ”Nova Nada” uz podršku drugih članova klubova Lige te Predsjedništva Lige već niz godina provode akciju „Dan narcisa“, te na taj način žele potaknuti sve žene Međimurja da vode brigu o sebi i da redovito odlaze na mamografske preglede koji jamče rano otkrivanje bolesti i pravodobno liječenje.

Tom prilikom smo na preloškoj tržnici zatekli dr. med., spec. epidemiologinju Renatu Kutnjak – Kiš, koordinatoricu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva i raka dojke za Međimursku županiju, voditeljicu Djelatnosti za javno zdravstvo i promicanje zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije i dopredsjednicu Županijske lige protiv raka Čakovec koja je istaknula kako se Dan narcisa obilježava u svim gradovima i brojnim općinama te već dugi niz godina imaju izuzetno dobru podršku, a odlična je i suradnja sa Srednjom školom Čakovec čiji su učenici također sudjelovali u akciji.

– Vjerujemo da zapravo ta javna zdravstvena akcija, zajedno s drugim aktivnostima koje organizira Županijska liga protiv raka Čakovec i Klub žena oboljelih od raka dojke u suradnji s drugim klubovima, doprinosi jako dobrom odazivu na nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke koji uključuje mamografski pregled dojki kod žena u dobi od 50 do 69 godina.

Dobre vijesti

Na upit o postotku žena koja se odazivaju mamografskom pregledu dojki, doktorica Kutnjak – Kiš je napomenula kako je u tijeku 8. ciklus ranog otkrivanja raka dojke.

– U prethodnom, dakle, 7. ciklusu odaziv je bio 77%, najveći u Hrvatskoj. Važno je da odaziv bude što veći jer se tada mogu polučiti ciljevi nacionalnog programa, a to je da se bolest otkrije dovoljno rano jer su tada izgledi za izlječenje znatno veći. Unatrag 6 godina se smrtnost od grada dojke smanjuje, kako u Međimurju, tako i u Hrvatskoj.

Preporuča se da se prva mamografija napravi s 40 godina, a nakon toga sve ovisi o obiteljskoj anamnezi. – U planu je da se o idućeg ciklusa poveća taj raspon, te da mamografski preglede budu organizirani za žene mlađe od 50 godina. No, vidjet ćemo o kapacitetima. – zaključila je.

Trenutno se mamografski pregledi obavljaju svakog radnog dana u poslijepodnevnim satima te u subotu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije