MEĐIMURSKI BADEMI

PREDIVNI SU U CVATU Ivan i Emilija Premuš iz Zebanca posjeduju bademov voćnjak

- Badem traži i voli brijegovit položaj i toplu klimu, a takvo područje je ovdje u Zebancu gdje smo ga mi zasadili. Nježan je i treba puno ljubavi, a mi to imamo te vjerujemo kako ćemo se badem dugo baviti i drugima davati i prodavati, ponosno govore Ivan i Emilija Premuš, vlasnici nasada badema u Zebancu.

Ovog trenutka, prvih dana travnja, voćnjak supružnika Ivana i Emilije Premuš u Zebancu u punom je cvatu, a prolaznici ne prepoznaju što to cvate i tako lijepo miriše, osobito kada znaju kako su Premuševi ili Korajovi po domaćem tu imali nasade aronije i godinama bili proizvođači najviše i najbolje aronije, kao i pripravka njeznih.

Zastali smo i pitali što to sada imaju Ivan i Emilija u gornjem dijelu voćnjaka gdje sunce miluje svaku biljku, cvijetovi se šire, pčele zuje, a ljepota cvijeta plijeni?! 

– Pred nekoliko godina zasadili smo bademe, njih oko 150 kako bi nadomjestili aroniju koju iz zdravsvenih razloga (noge i leđa bole) polako iskorijenjujemo i zamjenjujemo novim bademima, marelicama i orasima. Aroniju u potpunosti nećemo zapustiti jer nam je puno značila i mnoge smo o njoj podučili, te im dali naputke kako je sami mogu uzgajati.

Bademi su izazov, blaga i draga voćka, koju treba njegovati i voljeti, a ona uzvraća obilnim plodovima. Upravo to nas dvoje činimo, jer smo puno s bademima od cvatnje, preko zorenja do berbe i onda spremanje za zimu. Gledajte ove cvijetove, pa da i ne rode, već su nas usrećili, to je ljepota življenja čovjeka, bilje i oprašivač(a)ica. Mi uopće ne planiramo niti računamo koliko ćemo pobrati i zaraditi jer smo u badem zaljubljeni, pak što dade bude blagoslovljeno, no ne uzgajamo ga da ne bi nekakvu dobiti ostvarili.

Prvi lanjski urod bio je bogat, prepun ijepih velikih plodova koje smo uglavnom razdijelili prijateljima i potrebitima. Viškove ćemo sigurno prodavati, a hoćemo li imati nekakvu preradu ne znamo jer na naše zdravlje je puno toga navezano. Sada želimo uživati u cvijetovima, a potom u miru čekti plodove, gotovo uglas, zadovoljni i sretni rekli su nam Ivan i Emilija Premuš prepušteni ljepoti trenutka, a potom nas počastili s plodovima badema, koji su veliki i vrlo se lako ljušte, samo prstima.

Badem je cijenjen u nutricionističnom svijetu, a posebice u gastronomiji i konditorskoj proizvodnji. Premuševi primjenjuju sredstva zaštite i prihrane stvoreni na ekološko zdravoj osnovi!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije