Alkohol je uzrok trećine prometnih nesreća sa smrtnim ishodom

Premda se broj nesreća sa smrtnim posljedicama u prvih jedanaest mjeseci ove godine smanjio za 6%, gotovo trećinu takvih nesreća skrivili su vozači u alkoholiziranom stanju.

Udruga Sigurnost u prometu organizirala je javnu raspravu na temu ”Alkohol, droge i lijekovi u prometu” s ciljem iznošenja mjera kojima bi se maksimalno povećala svijest sudionika o rizicima i posljedicama koje vožnja pod utjecajem opijata nosi sa sobom.

Javnu raspravu otvorili su predsjednik udruge Sigurnost u prometu Ivo Jelušić i njezin tajnik Georg-Davor Lisicin. Na raspravi su govorili Darko Grac (MUP), Rajko Horvat (FPZ), Andrea Tomić (Klinika za psihijatriju Vrapče), Milan Pajnić i Alan Pajnić (SUP).

– Hrvatska i ove godine bilježi smanjenje prometnih nesreća i stradanja. Kada govorimo o vozačima u alkoholiziranom stanju, treba naglasiti kako su oni skrivili 14,8% svih prometnih nesreća. Od toga je 28,3% nesreća s poginulima i 20,3% nesreća s ozlijeđenima

U periodu od 2008. do 2012. godine vozači u alkoholiziranom stanju skrivili su ukupno 33.635 nesreća. Prema tome, svaka četvrta osoba poginula je u nesreći koju je skrivio alkoholizirani vozač,  svaka četvrta osoba zadobila je teže tjelesne ozljede dok je svaka peta osoba zadobila lakše tjelesne ozljede – istaknuo je Darko Grac iz MUP-ove Službe sigurnosti cestovnog prometa.

Policija će češće provoditi mjere kontrole

Naglasio je kako su 52 prometne nesreće, u kojima je 11 osoba smrtno stradalo, skrivili vozači pod utjecajem droge. Stoga će policija češće koristiti metodu kojom će na samome terenu utvrditi je li vozač pod utjecajem droge.

– Jedan od glavnih ciljeva Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa je suzbijanje vožnje pod utjecajem alkohola. Zbog toga će prometna policija pažnju usmjeriti upravo na provođenje preventivnih i represivnih mjera koristeći sve raspoložive resurse, kako bi u tome i uspjela – istaknuo je Grac.

Lijekovi mogu biti pogubni za vozače

Rajko Horvat s Fakulteta prometnih znanosti rekao je kako su umor i lijekovi opasni, zato što smanjuju tjelesne i duševne aktivnosti u jednakoj mjeri kao i alkohol. Premda lijekovi izazivaju lažni osjećaj budnosti, kao nuspojavu često mogu imati vrtoglavice što u prometu može biti pogubno. S njim se složila i Andrea Tomić s Klinike za psihijatriju Vrapče.

– Lijekovi koji se izdaju bez recepta također su prilično opasni, jer mogu izazvati ovisnost koja je često uzrok velikih problema. Svaka droga i sredstvo koja izaziva ovisnost ima određene specifičnosti, ali je nedvosmisleno jasno kako osobe u takvu stanju nisu prispjele za promet – rekla je Andrea Tomić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije