KRIMINALISTIČKO ISTRAŽIVANJE

VELIKA ZAPLJENA PU MEĐIMURSKE Policija otkrila opasnu pojavu sintetskog kanabinoida u Međimurskoj županiji

Današnjom izvanrednom konferencijom za medije koja je održana u 12 sati u velikoj dvorani Policijske uprave Međimurske županije, označen je dovršetak višemjesečnog kriminalističkog istraživanja vezanog uz zloporabu i preprodaju droga

Voditelj Službe kriminalističke policije PU međimurske Zlatko Baranašić te glasnogovornik Policijske uprave međimurske Radovan Gačal prezentirali su rezultate ovog istraživanja, ističući posebno zabrinutost zbog pojave sintetskog kanabinoida u romskim naseljima na području Međimurske županije.

Ovo obimno istraživanje, provedeno u koordinaciji s Općinskim državnim odvjetništvom u Čakovcu, obuhvatilo je više osoba s područja Međimurke županije. Kroz seriju pretraga, policija je uspjela oduzeti nekoliko kilograma raznih vrsta droge, vatreno oružje, novac i druge predmete koji su bili namijenjeni za proizvodnju i prodaju droge.

Pojava opasnog ‘Galaxy’ na ulicama

Međutim, ono što je posebno zabrinulo istražitelje je pojava sintetskog kanabinoida, opasnog po zdravlje, u romskim naseljima na tom području. Ovo je izazvalo trenutačnu reakciju policije koja je pokrenula opsežnu akciju i dodatno istraživanje kako bi se utvrdilo porijeklo i širenje ove tvari.

– Odmah nakon saznanja o pojavi sintetskog kanabinoida, poduzeli smo korake kako bismo suzbili širenje ove opasne tvari i zaštitili građane Međimurske županije, izjavio je glasnogovornik PU međimurske Radovan Gačal.

– Istraživanje se kodno naziva ‘Gardelin’ kojim je obuhvaćeno 13 osoba u dobi od 17 do 57 godina starosti s područja Grada Čakovca i okolice. Provedenim kriminalističkim istraživanjem, utvrđeno je kako je 27- godišnjak s područja Grada Čakovca u svom stanu, proizvodio sintetski kanabinoid, na način što je biljnu bazu, odnosno čaj od kadulje tretirao bazom sintetskog kanabionida sa skupine JVH, koji se popularno ‘Galaxy’, istaknuo je Voditelj Službe kriminalističke policije PU međimurske Zlatko Baranašić.

– Prvoosumnjičeni je u istraživanom periodu proizveo i prodao minimalno 3 kilograma navedene droge, a prosječna ulična doza iznosila je oko 0.02 grama. Cijena za navedenu gramažu iznosila je u prosjeku oko 3 eura. Ostali osumnjičeni pakirali su drogu u manje smotuljke i prodavali i to najčešće u naseljima Piškorovec, Parag, Orehovica, Pribislavec, Podturen, Kuršanec, Kotoriba i Mursko Središće.

Pronađene velike količine droge

Policajci su im zaplijenili i ostale droge, marihuanu, MDMA i kokain.

Pronađeno im je oko 2.5 kilograma sintetskog kanabinoida, 1797 grama marihuane, 1168 tabletica MDMA (ectasy), 7 grama droge amfetamin, 7 grama kokaina i stvari koje su služile za proizvodnju (Sušilica za rublje, dehidrator, digitalne vage, stroj za vakumiranje, maske za lice s filterima, više staklenih posuda za kemijske procese, 10-ak mobitela i sveukupno oko 13 kilograma čaja od kadulje – baza za proizvodnju ‘Galaxy-a’.)

Oduzeto je 7.230 eura, jedna automatska puška s dodatcima i streljivo.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, policija je ukupno četiri osobe u starosti od 28 do 31 godine, uz jednog maloljetnika uz kaznenu prijavu predala PU međimurskoj, dok se dvije osobe već nalaze u zatvoru.

Tijekom istraživanja, utvrđeno je ukupno 30 kaznenih dijela zloupotrebe droga. Sveukupno bit će prijavljeno 13 osoba!

Policija poziva građane na suradnju i poticanje svih koji imaju informacije o nelegalnoj trgovini drogom ili širenju sintetskog kanabinoida da ih podijele s nadležnim tijelima radi brze i učinkovite intervencije.

Ovo istraživanje predstavlja važan korak u borbi protiv trgovine drogom i zloporabe opasnih tvari te ukazuje na potrebu daljnjeg jačanja sigurnosti i zaštite građana na području Međimurske županije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije