BORBA PROTIV ALKOHOLIZMA Zavod za javno zdravstvo MŽ objavio edukativnu slikovnicu ‘Alkohol Rugalica u gostima’

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv alkoholizma i Svjetskog dana zdravlja Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije objavljuje edukativni materijal u obliku slikovnice „Alkohol Rugalica u gostima“

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja objavljuje edukativni materijal u vidu slikovnice „Alkohol Rugalica u gostima“ autorice Diane Uvodić-Đurić, dr. med., namijenjen odgojno-obrazovnim djelatnicima te djeci i roditeljima s ciljem poticanja preventivnog rada s djecom predškolske i rane školske dobi te usvajanja pravilnih stavova o konzumaciji alkohola i njegovom štetnom djelovanju.

Pravo na zdravlje, koje je istaknuti slogan ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja, uključuje i pravo na dobro mentalno zdravlje, što podrazumijeva i pravo obitelji na život bez štetnih posljedica zlouporabe alkohola.

Alkoholizam nije samo bolest pojedinca, nego cijele obitelji, a brojne posljedice ostavlja i na društvo u cjelini. Stavovi o zdravlju i dobrim životnim navikama i stilovima stječu se od najranijeg djetinjstva i mladosti, stoga je od iznimne važnosti provođenje preventivnih programa koji uključuju cijelu obitelj, pa i njene najmlađe članove.

Više o Svjetskom danu zdravlja i alkoholizmu

Početkom travnja svake godine obilježavamo dva značajna javnozdravstvena datuma. Na godišnjicu osnutka Svjetske zdravstvene organizacije (7. travnja 1950.) obilježava se Svjetski dan zdravlja čiji ovogodišnji slogan „Moje zdravlje, moje pravo“ ističe činjenicu da, unatoč tome što je najmanje 140 zemalja svijeta unijelo u svoj ustav pravo na zdravlje svojih stanovnika, još uvijek je zdravlje milijuna ljudi širom svijeta ugroženo zbog klimatskih promjena, ratova i drugih stradanja te uslijed bolesti.

Ciljevi Svjetskog dana zdravlja usmjereni su ka zagovaranju univerzalne zdravstvene zaštite, promicanju jednakosti u zdravlju, podizanju svijesti o važnosti zdravih stilova života te ka osnaživanju postojećih zdravstvenih sustava. Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja podsjeća da svi ljudi, bez obzira na to u kojem dijelu svijeta žive, imaju pravo na pristup kvalitetnim zdravstvenim uslugama i obrazovanju i pravo na pristup informacijama. Važno je i ostvarenje prava na sigurnu vodu za pijenje, čisti zrak i kvalitetnu prehranu, stanovanje, te prava na dostojanstvene uvjete rada i života bez stigme i diskriminacije.

Zdravlje definiramo kao stanje tjelesnog, mentalnog i socijalnog blagostanja, a ne samo isključenost bolesti i iznemoglosti. Pri tome naglašavamo kako je mentalno zdravlje važan sastavni dio općeg zdravlja i kako nema zdravlja bez mentalnog zdravlja.

Svake se godine 1. travnja obilježava Međunarodni dan borbe protiv alkoholizma s ciljem podsjećanja javnosti na činjenicu da je zlouporaba alkohola još uvijek jedan od vodećih javnozdravstvenih problema današnjice i jedan od značajnijih uzroka oštećenja i tjelesnog i mentalnog zdravlja.
Europska regija bilježi najveću razinu potrošnje alkohola u svijetu što se odražava i na veliki udio zabilježenih štetnih posljedica.

Naime, od 3 milijuna smrti u svijetu koje se povezuju s pijenjem alkohola, čak 1 milijun otpada na europsku regiju. Podaci Europske zdravstvene ankete za 2019. pokazuju da je Hrvatska među prvih pet zemalja po svakodnevnoj konzumaciji alkoholnih pića, s učestalošću iznad 10% i uz bok s Francuskom, Bugarskom, Španjolskom i Portugalom.

Alkohol se svrstava u kancerogenu skupinu s duhanom, azbestom i zračenjem. Čak 7 vrsta raka povezuje se s pijenjem alkohola, kao i 60 drugih kroničnih nezaraznih bolesti.

Živimo u društvu u kojem je pijenje alkohola društveno prihvatljivo ponašanje, unatoč spoznaje da se zlouporaba alkohola ubraja u vodeće čimbenike rizika za razvoj brojnih bolesti i stanja te je uzrok velikog postotka invaliditeta i smrti. Često ističemo kako je alkohol u našem društvu jako prisutan i vidljiv, a posljedice njegove konzumacije se premalo vide i ističu.

Alkoholizam je najstarija i na našim prostorima najraširenija bolest ovisnosti. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz 2022. godine, mentalni poremećaji i poremećaji ponašanja uzrokovani alkoholom vodeći su uzrok hospitalizacija zbog mentalnih poremećaja, posebno među muškarcima. Smatra se da je u Hrvatskoj oko 250 000 alkoholičara, te da su te brojke samo vrh sante leda u odnosu na stvarnu zastupljenost ove bolesti ovisnosti.

Slikovnica „Alkohol Rugalica u gostima“ dostupna je na web stranici Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije:

https://zzjz-ck.hr/upload/publikacije/Alkohol%20rugalica%20u%20gostima.pdf

U pripremi je i tiskana verzija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije