duži i sretniji život

VESELO UZ ČAŠICU Parovi koji piju zajedno imaju bolju kvalitetu odnosa

Parovi koji zajedno piju mogli bi produžiti svoj životni vijek, sugerira novo istraživanje provedeno na Sveučilištu u Michiganu, prema članku objavljenom na Science Daily

Kira Birditt, profesorica istraživanja u UM Institute for Social Research’s Survey Research Center, nedavno je objavila studiju u časopisu The Gerontologist u kojoj je istraživala utjecaj zajedničkog konzumiranja alkohola na duljinu života parova. Rezultati sugeriraju da parovi koji dijele slične obrasce konzumacije alkohola imaju tendenciju da žive dulje.

Studija je potaknuta teorijom nazvanom “partnerstvo u pijenju”, prema kojoj parovi koji imaju usklađene obrasce konzumacije alkohola često imaju stabilnije i dugotrajnije veze s manje konflikata. Profesorica Birditt otkrila je da su parovi u kojima su oboje izjavili da konzumiraju alkohol u posljednja tri mjeseca imali dulji životni vijek u usporedbi s drugim parovima koji ili oboje ne piju ili imaju neskladne obrasce pijenja.

Iako bi se moglo činiti da je ovo preporuka za veće konzumiranje alkohola s partnerom, Birditt upozorava da to nije slučaj. Ipak, rezultati istraživanja sugeriraju važnost partnerstva i utjecaja koji supružnici mogu imati na zdravlje jedno drugoga. Parovi koji zajedno konzumiraju alkohol često imaju bolju kvalitetu odnosa, što može biti rezultat povećane intimnosti.

Birditt ističe potrebu za daljnjim istraživanjem kako konzumacija alkohola kod parova utječe na njihovu vezu i zdravlje. Iako još nije jasno zašto je zajednička konzumacija alkohola povezana s duljim životom, istraživači vjeruju da bi daljnje analize mogli pružiti bolje razumijevanje ovog fenomena.

Studija je obuhvatila osobe u dobi od 50 i više godina u Sjedinjenim Državama, s ukupno 4656 bračnih ili izvanbračnih parova različitog spola (ukupno 9312 ispitanika). Istraživači su intervjuirali parove svake dvije godine kako bi pratili njihove obrasce konzumacije alkohola i njihovu duljinu života.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije