jednostavna briga

DAN ORHIDEJA Evo nekoliko trikova kako prekrasne i delikatne orhideje održavati lijepima

Vjerovali ili ne, naš svijet krije više od 25.000 različitih vrsta orhideja. I dok se možda čini da ove ljepotice zahtijevaju poseban tretman, zapravo je briga o njima prilično jednostavna

Čak i one koje nisu baš najbolje u cvjetanju mogu postati prave zvijezde vašeg doma uz pravilnu njegu.

Osnove njege i održavanja

S tugom u očima promatrate kako vaša omiljena orhideja gubi latice ili njezino lišće počinje blijedjeti? To su znakovi da joj nešto nedostaje. Najčešće, orhideje traže više svjetla ili vode.

Prilagodite svjetlost

Ako primijetite da vaša biljka pati, premjestite je na mjesto gdje će dobiti više dnevnog svjetla. Pripazite da ne bude izložena izravnom suncu, jer to može izazvati oštećenja.

Zalijevanje

Orhideje vole konzistentnu, ali ne prekomjernu vlagu. Jednom tjedno, natopite korijenje biljke u vodi desetak minuta. Nakon toga, pazite da se višak vode ocijedi iz teglice kako korijenje ne bi trunulo.

Rješavanje problema

Ako primijetite da listovi postaju mlitavi ili počinju žutjeti, to može značiti da je biljka ili previše ili premalo zalijevana. Siva boja korijena ukazuje na nedostatak vode, dok smeđa boja može značiti da je biljka preplavljena.

Tri savjeta za dugotrajnu cvatnju

Pravilna svjetlost:

Održavajte umjerenu količinu svjetlosti. Orhideje vole svjetlost, ali izravno sunce može biti štetno.

Učestalo zalijevanje

Zalijevajte svoju orhideju jednom tjedno. Potopite teglicu u vodu na nekoliko minuta, ali pazite da se višak vode ocijedi.

Dodatna prehrana

Dodavanje cvjetne dohrane jednom mjesečno potaknut će cvatnju i produžiti ljepotu vaše orhideje.

Što ne činiti

Orhideje ne podnose propuh, izravno sunce i pregrijani zrak. Držite ih dalje od prozora koji se često otvaraju i izbjegavajte izlaganje direktnom suncu. Također, izbjegavajte postavljanje orhideja u blizini zdjela s voćem, jer plinovi koje voće proizvodi mogu negativno utjecati na biljke.

S primjenom ovih savjeta, vaše orhideje će zahvaliti prekrasnom cvjetanju i dugovječnosti. Uz malo truda i pravilne njege, ove ljepotice će dodatno obogatiti vaš dom svojim šarmom i bojama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije