Prometne kazne iz Europe još ne stižu za vozače u Hrvatsku

Kazne za počinjene prekršaje u drugim državama Europske unije još neko vrijeme neće dolaziti na adrese vozača u Hrvatskoj. Naime, policija vas u tim državama može kazniti jedino na licu mjesta ako vas zaustavi.

Ako vas pak u prekršaju ulovi fiksna kamera, za sada vam ne mogu ništa. Naime, kako Hrvatska još nije član informacijskog sustava razmjene podataka o vlasnicima vozila EUCARIS, ne mogu ni saznati kome poslati kaznu bez izravnog upita MUP-u.

A takva se praksa za sada izbjegava jer je komplicirana i traje. Prema MUP-u, Hrvatska, u ovom trenutku, ne može koristiti informacijski sustav EUCARIS, no tvrde da su poduzete mjere koje će to u budućnosti omogućiti.

Koliko još hrvatski vozači mogu biti mirni od “bljeskalica” diljem Europe, teško možemo znati. Proces pridruživanja EUCARIS-u nije ni jednostavan niti brz, tako da mnoge stare članice EU još u punom opsegu ne sudjeluju u ovom programu.

Također, ne zna se koje države čuvaju stare prekršaje i namjeravaju kazne poslati vlasnicima naknadno, a koje će u obzir uzeti samo prekršaje načinjene nakon što se neka država poput Hrvatske pridruži programu. Bez obzira na to, ne treba riskirati i ignorirati radare diljem Europe jer za koji mjesec ili godinu mogla bi vas u sandučiću dočekati nezgodna kolekcija kazni.

Dakle, kazne još neko vrijeme neće dolaziti, no svejedno pazite na mnoge kamere i druge fiksne sustave u Italiji, Njemačkoj, Francuskoj…

Kako će vam naplatiti kaznu?

Jednom kad uđemo u EUCARIS i kazne počnu stizati, počinitelji se neće moći lako izvući. Kaznu koju ignorirate i nakon pravomoćne presude moći će vam prisilno naplatiti i sama Hrvatska putem suda, naravno – ako to država u kojoj je napravljen prekršaj zatraži.

Ako se to ne dogodi, kaznu će vam s kamatama naplatiti idući put kad vas policija zaustavi u toj državi. Dakle, kad jednom kazna stigne, možete se žaliti, ali nakon pravomoćne presude svakako je platite, piše 24sata.hr.

Omogućit će odgodu plaćanja

Jednog dana kad EUCARIS zaživi i u Hrvatskoj, više nećete morati plaćati na licu mjesta kad vas kazne u inozemstvu. Naime, kaznu ćete moći platiti i naknadno kad vam stigne na kućnu adresu, a na nju ćete se moći i žaliti. Sve to pod uvjetom da se nalazite u državi koja sudjeluje u programu i koja omogućava takvu naplatu kazni za strance. Za sada nije poznato u kojim će državama takvo nešto biti omogućeno za državljane Hrvatske.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije