PRIRODA SE BUDI

PITALI SMO MEĐIMURSKU PRIRODU Kako dobiti kaznu za branje visibaba i ostalih proljetnica?

Proljetno buđenje prirode dolazi uz cvjetanje jaglaca, zvončića, ljubičica i visibaba, koji izbijaju iz uspavanih šuma i livada nakon duge zimske pauze

No, osim estetskog užitka, proljetnice igraju ključnu ulogu u ekosustavu, privlačeći kukce, posebno pčele koje su se tek probudile iz zimske hladnoće.

Iako je dopušteno sakupljanje proljetnica za osobne potrebe, Međimurska priroda poziva na odgovorno ponašanje kako bismo sačuvali ove dragocjene biljke.

Pravilnik o sakupljanju zavičajnih divljih vrsta postavlja ograničenja, prema kojima se smije brati do pet pojedinačnih komada podzemnih dijelova, 2 kg stabljika s listovima i cvjetovima, pet stručaka stabljika, 1 kg listova, 1 kg cvjetova, 0,5 kg sjemena, 10 kg plodova, 0,5 kg pupova i jedan busen mahovine dnevno.

– Branjem samo nadzemnih dijelova ne uzrokuje se značajna šteta biljkama, ali presađivanjem može dovesti do gubitka povoljnih uvjeta za rast. Važno je shvatiti da mnoge proljetnice već pate od gubitka staništa, isušivanja i invazivnih vrsta, stoga im dodatno branje ili presađivanje može ozbiljno ugroziti opstanak, rekla nam je biologinja i viša stručna suradnica za upravljanje projektima u Međimurskoj prirodi Monika Cindrić.

Monika Cindrić posebno upozorava na posebnu zabranu branja kockavice, koja se nalazi na nekoliko lokaliteta u donjem Međimurju. Strogo je zabranjeno brati ovu proljetnicu, kao i uništavati njeno stanište.

Iako je inspekcija rijetkost u Međimurju, odgovornost svakog pojedinca je ključna za očuvanje ovih biljaka. Buseni proljetnica više nisu dostupni na tržnicama, ali ako se odlučite ubrati ih za vazu, neka to bude u ograničenim količinama kako bismo osigurali da i naredne godine uživamo u njihovom proljetnom šarenilu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije