Samer Khouzami masterclass u Londonu – obrazovanje je bitno u svakom poslu!

Danas bih vam željela ponešto napisati o svom iskustvu iz Londona, gdje sam bila na usavršavanju kod jednog od najpoznatijih svjetskih make up artista, Samera Khouzamija.

Ovakvi seminari su u ovom poslu prilično normalna stvar i uvjerena sam da to nije bio moj zadnji jer je uistinu korisno vidjeti kako šminkaju oni koji su već nešto postigli. Uzore trebamo imati svi pa zašto to ne bi bio netko tko je već dokazao da je među najboljima?

Samera sam ponajprije odabrala iz razloga jer je izuzetno skroman i normalan, bez obzira na slavu.

To je tip osobe kakvoj se divim i kakva želim i sama biti. Uvijek povezan s ljudima i kao što je sam nekoliko puta naglasio, make up artist nikako ne smije postati zvijezda jer bi to značilo da se odvojio od ljudi s kojima radi. A klijentice su najvažniji faktor za uspjeh i bez njih sve ovo ne bi imalo smisla.


Za masterclass, koji je održan u sklopu njegove svjetske turneje SK Dream Tour sam se prijavila mjesecima unaprijed i vjerujte da nije bilo lako dočekati taj dan. Mjesto održavanja bio je Regent Mariott hotel u Londonu (jednom od mojih najdražih gradova u koji sam se vrlo rado vratila) i organizacija samog eventa je zaista bila na visokom nivou.



Radili smo 3 različita looka na dva modela i sve je trajalo oko 9 sati s manjim pauzama za ručak i kavu.

U prvom smo dijelu nazvanom “Basic contouring and highlighting” detaljnije prošli tehnike konturiranja crtajući linije i promatrajući lice prilično geometrijski, a sve smo završili brončanim očima.




Drugi je look (“Advanced contouring and highlighting”) bio klasičan crni smokey eye gdje smo preskočili crtanje po licu i konturirali direktno stapajući boje na lice, dok smo kod trećeg looka iz prvog stvorili “Editorial make up” koristeći cut crease metodu, puno šljokica i tamno crveni ruž.


Moje se klijentice uvijek čude činjenici da koristim izuzetno puno različitih proizvoda (već kod same pripreme lica, prije ikakve podloge ili boje stavljam po potrebi 2-3), a vjerujte da Samer koristi sve to puta 3. Dakle, ako vam ja na lice stavim jedan ili dva pudera u prahu ili kamenu, on bi vjerojatno u tom slučaju stavio 3 ili 4.

Ali sve to na kraju ne izgleda nimalo umjetno i ne stvori se ona toliko omražena fasada jer se svaki proizvod ciljano pozicionira, jako pažljivo stapa s ostatkom i jako se pazi na to da se konstantno uklanja višak kako model ne bi na licu imao tonu proizvoda.



No, jedno morate imati na umu. Šminka je šminka i nikako ne možete na kraju izgledati kao da ne nosite apsolutno ništa jer da je tako, onda radije ne biste nosile nikakav proizvod na svom licu. Neka tekstura drugačija od vaše kože će se sigurno barem malo prijetiti, a to bi trebalo značiti da nakon nanošenja šminke izgledate bolje, zato ste se i našminkale. Jako je teško ugoditi klijentici koja želi da joj se prikriju nedostaci, ali se boji toga da nakon šminkanja izgleda drugačije.

Prva stvar koji je Samer naglasio na samom početku bila je da se šminkanje ne može naučiti, može se samo pokazati, ali kao i svaka druga umjetnost, ono je jako individualno i često će nijanse presuditi tome hoće li nečiji rad biti dopadljiv ili ne. Isto tako, puno ovisi i o tome kakav je mantalitet žena s kojima radiš pa smo tako moje novostečene prijateljice i ja zaključile da ja dolazim iz okoline gdje žene žele izgledati što prirodnije, za razliku od njihovih sunarodnjakinja koje vole puno jači make up.

Rekle su mi da svakako probam svojim klijenticama ukazati na to da je make up zabavan i da ga se ne treba shvaćati toliko ozbiljno s obzirom na to da se vrlo lako skine za nekoliko sekundi pa se neće desiti ništa loše ako se ponekad usudimo malo eksperimentirati. Rado sam se složila s njima i vjerujte da jedva čekam prvu priliku kad ću i sama nositi neki jači make up. Jer, kako je i Samer rekao, šminka mora biti zabavna i make up artist se nikad ne smije prestati igrati.



Moram priznati da mi je baš iz tog razloga treći look bio najdraži i najzanimljiviji jer prva dva i sama jako često radim na svojim klijenticama. Veselim se nadolazećim blagdanima jer sam uvjerena da će šljokice, shimmeri i sve te zabavne stvari sad najviše biti u upotrebi.


Nakon završenog masterclass-a sve smo polaznice primile certifikate, a moj će zasigurno dobiti počasno mjesto u novom studiu jer za mene predstavlja korak više u karijeri. Nadam se da će jednog dana cijeli zid biti popunjen ovakvim priznanjima, ali ono što meni predstavlja još važnije priznanje od toga su vaše poruke, zadovoljni osmjesi i potvrda da vam se sviđa ono što radim i kako radim.

Najiskrenije se zahvaljujem svima na podršci povodom otvaranja studia i svim lijepim riječima povodom nedavnog intervjua. Srce mi je veliko ko kuća!!

Budite mi dobre, pametne i lijepe do sljedećeg čitanja!
Vaša Ana

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije