WomanArt: Balans workout

Kako starimo tako se naša ravnoteža iz dana u dan malim koracima gubi. Jednostavno odlazi, a sve to zbog ponavljanja istih bilateralnih kretnji. Nitko od nas ne hoda po jednoj nozi dok drugu drži u zraku što je normalno, ali trebamo znati da je balans iliti ravnoteža itekako važna za nas i naše tijelo. Loš balans je glavni krivac kod padova, ozljeda mišića i koštano-zglobnog sustava pa vam s toga donosimo vježbe na balans podlozi.

Takva podloga može se kupiti u svakom sportskom,bolje opremljenom dućanu. Najčešće je okruglog oblika s izbočinom na sredini s njezine donje strane i dozvoljava kretnje u svim smjerovima. Ta izbočina može biti veća ili manja, a to sve ovisi o stupnju nestabilnosti i o tome kome je namijenjena. Vole ju rekreativci, ali i vrhunski sportaši zbog njezinog blagog i ciljanog djelovanja te osjećaj da pobjeđuju sami sebe dok se bore s ravnotežom na samoj podlozi. Svoje posebno mjesto zauzela je i u rehabilitaciji pa ju sve više fizioterapeuta koristi upravo u svrhu bolje ravnoteže, snage i koordinacije kod svojih pacijenata.

Balans podloga je namijenjena svima bez obzira na dob, fizičku spremu i spol pa sam sigurna da ćete ju dobro upotrijebiti ako si nabavite jednu takvu.

Vaši će ukućani biti uključeni u jedan izazov i natjecanje tko može više, bolje i najduže. Predlažem vam tri osnovne vježbe. Prije nego što počnete vježbati, napravite zagrijavanje svih zglobova tako da kasnije ne bi došlo do ozlijede.
Ugodan trening!


Plank/izdržaj na nestabilnoj bazi oslonca. Rame, kuk i peta su u jednoj liniji.
Držite 30 sekundi

Čučanj s osloncem na jednu nogu dok drugu držite u zraku. Koljenom ne prelazite liniju palca na stopalu, leđa držite ravna i stražnjicu gurajte daleko od ušiju.
Napravite 10 ponavljanja na svaku nogu


Izdržaj u položaju paralelnog čučnja. Spustite se duboko u čučanj i pazite da koljenom ne prelazite liniju palca na stopalu, da držite leđa ravna i ramena daleko od ušiju.
Držite 30 sekundi

Napravite 5 serija, između svake odmorite 30 sekundi!


Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije