Woman Art: Intervalni trening

HIIT ili High Intensity Interval Training, odnosno u prijevodu –visoko intenzivan intervalni trening.

Do prije nekoliko godina intervalni trening radili su samo profesionalni sportaši, a znamo kako su rekreativci tih godina napredovali te preuzeli dijelove treninga profesionalnih sportaša. Zašto je to tako? Pa vjerojatno zato što su se granice pomaknule te je sam rekreativac postao ozbiljan vježbač koji mari za svoje tijelo, također su treneri postali svjesniji svakodnevnih nepogodnih položaja po tijelu vježbača te upravo zbog te činjenice iskreirali svaki trening pomno ga planirajući za stresne situacije na koje nailazi njegov klijent. Baš kao što se sportaš priprema da bude bolji i brži u svome sportu, tako se i rekreativca priprema” da bude bolji i brži na svome poslu te da što duže može izdrži napore na koje svakodnevno nailazi.

Rekreativci iz dana u dan pomiču granice te su im treninzi vrlo slični onim koje izvode sportaši, a zato što se o našem tijelu iz dana u dan zna sve više, treneri su bolje informirani, više se brinu za svoje vježbače i ono najvažnije više ne postoji nelicencirana osoba, već kroz sve to prolaze sa školovanim ljudima i trenerima koji znaju.

Do nedavno su se kroz sela provlačile “instruktorice/trenerice” koje nikada nisu prošle ni jednu edukaciju, koje su nakon nekoliko godina vježbačkog staža postale trenerice, bez da znaju osnove ljudskog tijela. No, zakoni se mijenjaju (i hvala dragom Bogu na tome) pa se konačno ovim poslom ne mogu baviti baš svi i baš svatko. Sportske inspekcije uredno pregledavaju i ophode fitness centre tražeći od njih da poštuju zakon te da svaka osoba koja je zaposlena ima školu za svoje radno mjesto.

Na rasporedu u vašem fitness centru (ili ste čitali na internetu)nalazi se program pod nazivom HIIT, i vi taman pomislili kako je to trening za vas jer je to nešto što je sada hit, a vi želite biti hit pa tako odlučite doći na HIIT!

Konkretno o intervalno treningu!

Intervali su kratke eksplozivne radnje visokog i niskog intenziteta. Odnosno visoki intenzitet rada s odvojenim periodom u kojem je taj intenzitet manji. Takav trening pogodan je za vježbače kojima je cilj otopiti potkožno masno tkivo te je važno biti discipliniran na samom treningu i držati se protokola jer će vam upravo period s visokim intenzitetom pomoći u postizanju cilja. Najčešće su to vježbe s kratkim intervalima rada, ali se za napredovanje moramo dodatno potruditi i dati više. Na svakom treningu daje sve više i više, odnosno obaramo vlastiti rekord pomičući tako svoje granice.

Početnik će intervalni trening raditi s pauzama, uzeti ću primjer vježbe čučanj 30sek:10sek odmor, dok se u pravilu intervalni trening radi lakša i teža vježba u kombinaciji bez pasivne pauze. Pauza bi trebala biti aktivna, ako nam je cilj brzo napredovanje. Dakle, teža vježba je vaš momenat za “obaranje rekorda”, a lakša vježba je za “odmor”.

Vaša trenerica Ivana

Trening!
Za vas sam ovoga tjedna pripremila jednu Tabatu koju možete ponoviti tri do četiri puta. Jedna Tabata traje 4 minute s protokolom rada i odmora 20:10sec. Sretno!!!

Burpees ili marinci su vježba sklek/čučanj/skok




V-up je vježba za trbušnu muskulaturu te istovremeno podižete gornji i donji dio tijela u sjedeći položaj


Mountain climbers ili penjači/planinari se izvode na način da naizmjenice gurate koljena pod prsa



Plank ili izdržaj s uporom na laktovima ili lakša varijacija na šakama

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije