bakini trikovi

JESTE LI ZNALI? Evo kako očistiti drvene kuhače i pribor da traju desetljećima

U modernim kuhinjama prepunim inovacija, jedan od najstarijih alata ostaje neprocjenjiv - drvena kuhača

Dok su metalni i silikonski dodaci postali popularni zbog svoje praktičnosti, drvene kuhače ne gube svoju vrijednost. No, kako biste osigurali da vaša drvena kuhača traje desetljećima, potrebno je poznavati nekoliko starih trikova koje su koristile naše bake.

Drvene kuhače zahtijevaju posebnu njegu kako bi ostale u optimalnom stanju. Pranje u perilici posuđa nije preporučljivo, jer drvo je sklonije upijanju mirisa i tekućina, što može uzrokovati neugodan miris i oštetiti strukturu. Umjesto toga, ručno operite svoju drvenu kuhaču odmah nakon upotrebe, koristeći blagi deterdžent i spužvicu. Važno je izbjegavati žičane četke ili abrazivne spužvice koje mogu oštetiti drvo.

Nakon pranja, osušite drvenu kuhaču odmah i ostavite je da se potpuno osuši na zraku. To će spriječiti nakupljanje vlage koja može dovesti do pojave plijesni. Za uklanjanje neugodnih mirisa, tradicionalni trikovi naših baka još uvijek funkcioniraju. Možete natopiti drvenu kuhaču u limunov sok ili je očistiti mješavinom vode i sode bikarbone. Ako je drvena kuhača natopljena masnoćom, kuvanje u loncu s vrućom vodom na desetak minuta može biti od pomoći.

Kako biste produžili životni vijek svoje drvene kuhače, važno je redovito je tretirati posebnim preparatima. Mineralna ulja, pčelinji vosak ili emulzije za tretiranje drvenog posuđa mogu pomoći u očuvanju drva, štiteći ga od vlage i sprječavajući pucanje ili deformaciju. Važno je napomenuti da treba izbjegavati upotrebu običnih kuhinjskih ulja, jer ona mogu uzrokovati neželjene mirise i oštetiti drvo.

Koristeći ove jednostavne, ali učinkovite tehnike održavanja, možete osigurati da vaša drvena kuhača ostane pouzdan i neizostavan alat u kuhinji, baš kao što su bile i kuhače naših baka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije