piše anita vadas

RODITELJSKI KUTAK Što je to što tvojem djetetu treba

Vjerujete mi, vaše dijete doista ne treba baš sve što zaželi

Mnogi su roditelji zapali u brigu oko toga da djetetu omoguće samo najbolje. Iz tog razloga rade čak i dva posla samo kako bi omogućili i materijalno osigurali da dijete ima sve što poželi.

Imate li dojam da je vaše dijete sretnije sa svakom novom stvari koju omogućite? Koristi li vaše dijete baš sve stvari koje ste omogućili svojim teškim radom i vremenom koje ste uložili u to da to omogućite djetetu?

Pretpostavljam da postajete iz dana u dan sve više svjesniji toga koliko je dijete nezahvalno za sve što ste mu omogućili. Ne cijeni sve to. Tko je kriv za to – dijete koje dobiva previše svega i ne stigne uživati u svemu ili roditelj koji stvarima nastoji kompenzirati neke svoje nedostatke?

Ako primjećujete da je dijete nezahvalno, promijenite taktiku i prestanite omogućavati sve što dijete poželi.
Istraživanja nam pokazuju da dijete više cijeni stvari na koje duže čeka te se time oslobađaju hormoni sreće a dijete kada konačno dobije ono što je duže čekalo, više cijeni i bolje čuva to što dobije.

Vjerujete mi, vaše dijete doista ne treba baš sve što zaželi. Ako ćete se voditi time da čeka neko vrijeme na to što želi, postići ćete to da dijete s vremenom selektira sve to što želi. Djeca bi sve što vide, no s vremenom zaborave. Kada im ej do nečeg stvarno stalo, onda su spremna čekati i duže. Time ćete postići i veći efekt zadovoljstva kod djeteta iako će vam se činiti da nije tako. S druge strane će dijete biti zahvalnije.

Prilagodite ispunjenje želja takvom načinu djelovanja i učinite i sebi i djetetu veće benefite.

Osim toga, važno je da postanete kao roditelji svjesni toga da vaše dijete uz sve stvari najviše treba vas i vaše društvo. To nema cijenu. Umjesto da više radite i umarate se te vam treba vremena za odmor, planirajte svoje vrijeme da u danu nađete barem sat vremena da aktivno i svjesno provedete vrijeme s djetetom. Po mogućnosti da to ne bude gledanje u ekrane već aktivno druženje.

Djeca do određene dobi se žele družiti s roditeljima. Ulaskom u pubertet većina će djece ipak odbijati provoditi vrijeme s vama no to ne znači da se tada ne trebate družiti s djetetom već da samo trebate biti mudri i naći načina da se ipak družite. Uvijek možete otići u zajedničku šetnju kućnog ljubimca, u šoping, kino, u posjet rodbini i slično. Ipak je najbolje kada ostanete sami i družite se jedan na jedan.

Ako na vrijeme počnete razvijati naviku zajedničkog provođenja vremena, vjerujte da će dijete i dalje tražiti vaše društvo i uživati u tome.

Umjesto zablude da našem djetetu treba samo da mu kupujemo stvari, djetetu ipak prije svega treba naše društvo i netko tko će se baviti njime, poigrati s njime društvenu igru, pa čak i zajedničko igranje igrica je zanimljivije nego li da se igra samo. Uključivanje djeteta u kućanske poslove, u šetnje ili pak odlazak u neke od kulturnih ustanova (muzeji, kazališta, kino, galerije…) ipak djetetu više znači nego li samo kupovanje hrpe stvari koje više ni ne stigne gledati a kamoli pospremati.

Nemojte dozvoliti da se aktivno bivanje s djetetom svede samo na to da napišete zadaću s djetetom. Škola je jedno, a provođenje kvalitetnog vremena s djetetom je nešto sasvim drugo. Omogućite to djetetu je to mu je važnije od svega.

I vjerujte, doista je istina da će dijete prebrzo odrasti i da ćete jednog dana žaliti za svime što niste stigli raditi s djetetom. Iskoristite tu priliku već danas! Ako imate problema u komunikaciji, javite se za individualno savjetovanje da to zagladimo što prije kako bi odnos išao u pravom smjeru.

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

Vaša Anita V., savjetnica za roditeljstvo i osobni razvoj

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije