PIŠE ANITA VADAS

RODITELJSKI KUTAK Pet razloga zbog kojih tvojem djetetu teško pada učenje?

Ako tvoje dijete samo čita sadržaje i misli da se tako uči onda je u velikoj iluziji. Čitanjem se pamti tek 20% sadržaja

Učenje ne mora biti mučenje ako znaš KAKO! Najveći problem kod mnoge djece je taj da ne znaju KAKO učiti i onda to postane i problem njihovim roditeljima ali i učiteljima u školi. Da, znam da bi škola trebala učiti djecu i tome, ali ako je dijete u otporu prema školi onda čak i ako mu ponudiš korisne sadržaje unutar škole, ono neće biti inspirirano slušati i učiti o tome.

I sama nastojim učenike od 3. razreda nadalje educirati o tehnikama učenja, no oni koji ne vole učiti ne žele učiti ni o tome. Zato je bolje da vi kao roditelji preuzmete odgovornost za taj dio školovanja te sjednete s djetetom i naučite ga učiti ili pak nađete mjesto gdje vaše dijete o tome može više naučiti. Od idućeg tjedna u Čakovcu kreće Škola učenja u trajanju od mjesec i pol. Svi detalji su na linku
https://anitavadas.com/predavanja/skola-ucenja-nauci-kako-uciti/

Ako tvoje dijete nema razvijenu naviku učenja za koju prema istraživanjima našem mozgu treba da je razvije i do pola godine onda je važno da svakodnevno poradite na tome. Kako? Tako da imate isto vrijeme učenja i svaki dan u to vrijeme dijete sjedne i uči. Pod učenje spada i pisanje zadaće, i istraživanje ali i aktivno zapamćivanje sadržaja. I sve to je potrebno bez iznimke raditi svaki dan i do pola godine kako bi mozak djeteta stvorio neuronske mreže te ono što je ranije bilo teško, postajalo bi sve lakše kroz redovitu radnu naviku i rutinsko obavljanje.

Ako tvoje dijete samo čita sadržaje i misli da se tako uči onda je u velikoj iluziji. Čitanjem se pamti tek 20% sadržaja. Ako to još radi ležeći u udobnosti kreveta, neće naučiti baš ništa osim što će potrošiti vrijeme i reći da je učio i da mu nije jasno kako je dobio slabu ocjenu. Naš mozak treba aktivno učenje kroz zapisivanje i korištenje tehnika i svakako u sjedećem položaju na mjestu gdje mu baš ništa ne odvlači pažnju i važno je d dijete ima fokus na ono što radi.

Sve dok je djetetu poanta ada samo kaže da je potrošio vrijeme na učenje a nije mu namjera na tome da nauči i zapamti te da te sadržaje iz kratkoročne memorije spremi u dugoročnu, od rezultata neće biti ništa. Tu je više pitanje sreće nego li koristi od pasivnog čitanja tekstova. Više je dijete zapamtilo na nastavi nego li će naučiti ležeći u krevetu i čitajući.

Ako tvoje dijete ne zna ni jednu jedinu drugu tehniku učenja osim čitanja onda imamo veliki problem. U današnje vrijeme je dovoljno potražiti na internetu tehnike učenja i izaći će ti ih nekolicina. Veći je problem što mnoge od tih tehnika možda prema mozgovnom jeziku ne odgovaraju baš tvojem djetetu, ali svejedno može metodom pokušaja i pogrešaka pronaći tehniku korisnu baš njemu.

Osim čitanja, tu je i podcrtavanje, mnemo tehnike, izrada umnih mapa, kartica za učenje, snimanja sebe, korištenje bilježnice za učenje i još mnogih drugih. Sve to može naučiti u Školi učenja ili preko snimke Nauči kako učiti. Potražite na mojem webu.

Ako se dijete ne zna motivirati na učenje i nikako se ne može natjerati na učenje, važno je da nauči o sebi koji je tip učenika. Postoje oni koji odmah prionu na rad da što prije završe i njih ne treba tjerati ali opet njih treba stopirati da ne bi bili površni u radu. Dok postoji i onaj drugi tip učenika koji sebe nagovara neko vrijeme na učenje te je važno da to počne činiti prije početka učenja a ne kada vrijeme učenja počne. Treba izračunati svoj prosjek tog početnog zagrijavanja i prihvatiti da je dijete takvo i organizirati se u skladu s time.

Ako pak se tvoje dijete ne zna organizirati oko učenja i ne zna što prvo učiti – predmete koje voli ili koje ne voli, ili pak napraviti red na stolu, pripremiti pribor za učenje te je zbunjeno što je to vrijeme učenja i kako ga integrirati u dan, onda će mu biti teško početi učiti.

Sve ovo većina roditelja podrazumijeva. Misle da to svako dijete zna. Neka vam ovo bude podsjetnik da prođete s djetetom sve po redu i doznate zna li vaše dijete ove osnovne stavke bitne za učenje.

Bliži nama se završni dio nastavne godine, prepun ispitivanja i trebat će zasukati rukave. Pomognite im i podržite ih te podučite nečemu što ne znaju KAKO.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije