hrana kao lijek

DVIJE MUHE JEDNIM UDARCEM Spasonosne namirnice koje pomažu kod mršavljenja, a sprječavaju i ćelavost

Fermentirana hrana može biti tajna za održavanje zdravlja crijeva i poboljšanje probave, ali njezine prednosti sežu mnogo dalje od toga

Prema izvješću The Sun-a, ova vrsta hrane ima značajan utjecaj na zdravlje kose, kože i mentalnog stanja, osiguravajući niz zdravstvenih benefita.

Sve više znanstvenih istraživanja potvrđuje dobrobiti fermentirane hrane poput jogurta, kefira, kiselog kupusa i kimchija. Ovaj proces fermentacije potiče stvaranje probiotika koji su ključni za zdravlje crijeva.

“Gastroenterološka dijetetičarka iz engleskog savjetovališta Oxford Gastro Dietitians, Catherine Nash, ističe važnost raznolikosti crijevne mikrobiote. Konzumacija fermentirane hrane može pomoći u povećanju te raznolikosti, što može rezultirati brojnim pozitivnim učincima u tijelu”, pojašnjava stručnjakinja.

Kiseli kupus, kao fermentirani kupus, nudi probiotike koji podržavaju zdravlje probavnog sustava te obiluje vitaminima A i C. Studije su pokazale njegovu korisnost u poboljšanju simptoma kod sindroma iritabilnog crijeva (IBS) te potencijalnu ulogu u prevenciji i liječenju raka dojke.

Kimchi, tradicionalna korejska fermentirana hrana, osim što je odlična za crijeva i gubitak težine, pokazala je učinke i na zdravlje kose. Malo istraživanje je otkrilo da redovita konzumacija kimchija može potaknuti rast kose.

Kefir, fermentirano mliječno piće, izuzetno je koristan za zdravlje kože. Studije su pokazale da može poboljšati zdravlje kože jačajući kožnu barijeru te pomažući kod ekcema.

Natto, fermentirana soja bogata dijetalnim vlaknima, vitaminima i mineralima, koristan je za probavu i zdravlje kostiju. Tempeh, također izrađen od fermentirane soje, obiluje proteinima i vlaknima, što ga čini izvrsnim za poboljšanje zdravlja crijeva i razine kolesterola.

Jogurt, koji sadrži određene vrste bakterija koje mogu poboljšati raspoloženje i simptome tjeskobe i depresije, također je važan za mentalno zdravlje.

U zaključku, fermentirana hrana nije samo ukusna i hranjiva, već nudi širok spektar zdravstvenih prednosti koje obuhvaćaju probavu, kožu, kosu i mentalno zdravlje. Uključivanje ove hrane u prehranu može biti korak prema cjelovitijem i zdravijem načinu života.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije