KAJ BUMO JELI

SANJA JAKUPAK IZ DONJEG VIDOVCA Kuharstvo je moja velika ljubav, donosimo recept za Musaku

Područni odjel Dječjeg vrtića Klinčec u Donjem Vidovcu od rujna ima novu tetu kuharicu Sanju Jakupak

Mališani kažu da je nova kuharica super, a hrana ukusna kao i prije, no usvojili su i jedan novi običaj. Djeca sudjeluju u kreiranju jelovnika svojim komentarima.

-Volim djecu, volim ljude, volim što smo svi različiti, a ovi su me mališani oduševili. Za gotovo svaki obrok oni imaju komentare, vole sve jesti, a kada se dogodi da nešto nisu pojeli, pitam zašto. I oni kažu što bi promijenili. O hrani razgovaramo, a tko zna, možda ćemo jednog dana nešto zajedno i kuhati, s osmijehom nam kaže kuharica Sanja.


Mi smo ju zatekli u pripremi ručka za vrtićarce, a na jelovniku je bila musaka.

-Obično djeca vole jela s mljevenim mesom, a iznimka nije ni musaka, dodaje.


Kuharstvo je moja ljubav


Sanjin kulinarski put započeo je nakon završene srednje ugostiteljske škole u Varaždinu. Iako joj je željeni put bio nastavak školovanja i zaposlenje u turističkom sektoru, ljubav ju je zaustavila na domaćem terenu, a ona se zaljubila i u kuharstvo.

-U kuharstvu sam 35 godina i to onom restoranskom. Kuhinja u restoranima je jako izazovan posao, prepun stresa, žurbe i odgovornosti. Od organizacije posla do osmišljavanja jelovnika, kuhanja, brige oko količine posla pa sve do zahtjevnosti naših gostiju koja se s godinama pojačava, kaže Sanja.
Puna tri desetljeća Sanjina kulinarska umijeća su kušali brojni gosti iz Međimurja, ali i Hrvatske te inozemstva, no provjereni recept za zadovoljnog gosta se nije mijenjao.

-Naši ljudi vole hranu koja je pripremljena s ljubavlju i koja je većinom tradicionalna. Piletina, svinjetina na sve načine i uz tradicionalne priloge poput krumpira, kaša, riže, mlinaca, opisuje.
Prazne zdjelice dokaz su kvalitete
No, nakon 35 godina Sanja je prešla u dječji svijet kuharstva, a za mališane kaže da su isto zahtjevna publika. Iako, jedu gotovo sve, uvijek ima komentara.

-Volim jako s njima razgovarati o hrani, pitati ih što im je bilo dobro,a što ne i tada njihove primjedbe uključim u neke manje promjene pri kuhanju. Kada su siti, su i zadovoljni, a ovakvi razgovori otvaraju vrata i do najzahtjevnijih trbušćića, smatra Sanja.
Razlika između restoranske i vrtićke kuhinje su također velike, a najviše su vidljive u korištenju začina.

-Iako sam sama pobornik raznolikih začina, obožavam koristiti kurkumu za priloge, čili za pojačavanje okusa mesa ili pak svježu đumbir za salate, no za djecu koristimo samo one osnovne – sol i papar. Ostale okuse pojačavamo korištenjem raznolikog povrća, kaže.


Variva su zakon


Osobni izbor najučestalijih jela koje Sanja kuha i u svojoj obiteljskoj kuhinju su svakako variva, od kelja, graha do zelja na sve načine. Omiljeno jelo nema, a vrsna je i u pripremi slastica i to najviše onih jednostavnih.

-S mojim mališanima u vrtiću se slažem i u još jednoj stvari, a ona je da su najjednostavnije slastice i najbolje. Recepte za sva jela i kolače sam godinama prilagođavala i imam svoje, a dječica zaista potvrđuju da su kolači poput zlevanjke i dizanih kolača najbolji.
Treba voljeti ljude

-Zahtjevnost kuharstva može se premostiti samo ako volite ljude i prihvaćate njihovu raznolikost, a tome me je naviše naučio moj tata Blaž Jakupak kojeg su svi znali pod nadimkom Bađo, a koji je bio duša svakog društva. Mi smo bili ekipa koja je radila zajedničkim snagama, on za šankom, a ja u kuhinji, opisuje. Sanjinim putem je krenula i sestra Natalija koja je danas kuharica u kuhinji Županijske bolnice Čakovec.

-Putevi su nas odveli u kuhinju i nikada to nisam požalila. Bitno mi je voljeti posao koji radim, a svoj zaista volim, rekla je Sanja za kraj, ali i podijelila s nama svoj recept za musaku koju djeca jako vole.

RECEPT


Musaka


SASTOJCI


1,5 kg krumpira


60 dkg miješanog mljevenog mesa


2 žlice koncentrata rajčice


glavica luk


4 dcl kiselog vrhnja


jaje


sol i papar


PRIPREMA:


Oguliti krumpir i narezati ga na ploške. Meso pirjati na luku, dodati koncentrat rajčice, malo podlijati vodom. Začiniti solju i paprom uz malo šećera. Ploške krumpira poredati na pladanj, prelijati pirjanim mesom i umakom i gore staviti još jedan red ploški krumpira. Peči na 200 stupnjeva sat vremena, dodati razmućeno jaje i vrhnje te zapeći.

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3598

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije