PIŠE ANITA VADAS

RODITELJSKI KUTAK Kako motivirati dijete da bolje uči?

Važno je da dijete ne uči samo čitajući tekstove jer naš mozak najmanje pamti čitanjem

Dani idu, bliži se Uskrs i proljetni praznici i učenici ulaze u završnu fazu učenja jer se bliži kraj nastavne godine. Pojavom sunčaniji dana sve je teže sjediti za knjigom i nije loše organizirati im neku pomoć oko motivacije učenja. Mnogi znaju pokvariti uspjeh kako se bliži kraj.

Kako motivirati dijete da bolje uči?

Rad na navikama učenja

Ono što svakako možete je da ako već nema razvijene navike učenja, obavezno radite na tome da ih izgradi. To znači da treba učiti svaki dan u isto vrijeme i to najmanje sat vremena. Ako je nastava organizirana u dvije smjene, onda treba imati isto vrijeme učenja prijepodne i isto vrijeme učenja poslijepodne. Preporuka je da tako bude i vikendom kada može pisati zaostatke u to vrijeme ili pak učiti za nadolazeći ispit.

Naučiti dijete tehnike učenja

Važno je da dijete ne uči samo čitajući tekstove jer naš mozak najmanje pamti čitanjem. Uz to je važno i pisanje, prepisivanje, podcrtavanje ili pak korištenje raznoraznih tehnika učenja. U današnje vrijeme ih ima jako puno a vjerujem da ste i vi imali neku svoju tehniku učenja koja vam je koristila. Podučite dijete tome.

Koji je tip djeteta tvoje dijete

Svako dijete uči na svojstven način. Neki su vizualni pa vole više slike, videa, plakate ili pak umne mape dok su neki auditivni i to znači da im treba osigurati tehnike u skladu s time. Oni vole učiti na glas, snimati se, traže da im vi nešto objasnite ili pak će tražiti instrukcije jer im učitelj u školi ne objasni dobro. Za njih je važno da imaju dobro usmeno objašnjenje jer tako najlakše zapamte i nauče. Može biti i kinestetički tip djeteta što znači da voli učiti iz praktičnog iskustva te traži da vidi konkretne materijale. Njima je najteže jer u školi vrlo rijetko uče iz prakse, osim u strukovnim školama. Kao što vidite, možete u najboljoj namjeri podučiti dijete tehnici koja je vama bila najbolja ali ako dijete nije isti tip kao vi, onda mu to neće pomoći. Dobro je napraviti testiranje da znate kakvo je dijete. Većina djece je ipak kombinacija dva tipa a neki čak tri tipa. Imate na YouTube moja videa o svakom tipu pa istražite malo.

Organizacija učenja

Ima djece koja se jednostavno ne znaju organizirati oko učenja te im vrijeme pobjegne ili ga potroše na svašta a ne na ništa konkretno te od učenja nemaju ništa. Rijetki su rođeni s darom organiziranosti. Kod većine je ipak to vještina koju trebaju naučiti i svladati. Ovisno o tome koji je dijete tip i koliko mu treba da se pokrene za učenje, u skladu s time se i organizira. Pa ako mu duže vremena treba da počne učiti, najbolje je da počinje s školskim predmetima koji su mu omiljeni. Ako pak brzo prione na učenje, onda može samo dijete birati što će prije.

Mjesto za učenje

Ima djece koja pišu zadaću i uče svugdje i nemaju svoje mjesto za učenje. Bolje je da jedno mjesto bude takvo mjesto i tamo sve što je potrebno za učenje. Tako neće priprema za učenje svaki put trajati predugo već će tamo sve biti spremno za to.

Ima tu još detalja na koje bi trebalo skrenuti pozornost djetetu poput toga da makne mobitel za vrijeme učenja, da gasi TV i da radi vježbe koncentracije ako mu je pažnja lošija. Sve to učimo u Školi učenja uživo. Ako i sami znate te stvari savjetujem da podučite dijete i ne podrazumijevate da će ono samo to naučiti jer kada nismo motivirani za učenje onda niti ne istražujemo ništa vezano uz to.

Znam da će mnogi pomisliti da vas nitko tome nije učio i da ste sve to sami svladali, no u današnje vrijeme kada je djeci dano previše informacija u virtualnom svijetu, oni će radije potražiti ono što je njihov interes a ne ono što baš i ne vole raditi.

Ovakve stvari radim i individualno s djecom pa mi se možete obratiti, uživo ili online.
Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

Vaša Anita V., savjetnica za roditelje

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije