Gospodarska škola domaćin projekta “Lots of countries, just one Europe”

Od 28. svibnja do 4. lipnja 2014. godine Gospodarska škola Čakovec bila je domaćin Comenius projekta Lots of countries, justa one Europe te je ugostila nastavnike i učenike iz Engleske, Mađarske, Bugarske, Poljske, Rumunjske i Turske. Donosimo vam pregled naših aktivnosti, kreativnih radionica i druženja.


28.5.2014., SRIJEDA

Danas su nam stigli Englezi koji su dva dana proveli u Zagrebu. Smjestili smo učenike u obitelji i iskoristili slobodnu večer za upoznavanje.

29.5.2014. ČETVRTAK

Jutros rano stigli su nam gosti iz Bugarske. Englezi su cijelo dopodne proveli u razgledavanju Varaždina i na radionici izrade nakita od tekstila.

U 16:00 sati svi smo se okupili u školi. U međuvremenu su stigli gosti iz Mađarske, Poljske i Rumunjske. Nedostajali su nam samo Turci kojima je kasnio avion. U školi smo imali radionicu međusobnog upoznavanja.

30.5.2014., PETAK

U školi je bila prezentacija o Čakovcu i Međimurju koje su pripremili učenici domaćini. Dopodne je bilo rezervirano za razgledavanje gornjeg Međimurja. Posjetili smo Terbotz, Štrigovu i Mlin na Muri.

Nakon toga postali smo turistički vodiči te smo gostima pokazivali znamenitosti. Nakon dobrog ručka u Pilki radili smo svoju domaću zadaću. Zadatak je bio fotografirati sve što nam je zanimljivo u gradu kako bismo sutra od fotografija i snimki  napravili priču. Večer je bila rezervirana za slobodne aktivnosti po željama. Na našu veliku žalost danas su nas napustili simpatični i veseli Englezi.


31.5.2014., SUBOTA

Skupili smo se u školi gdje smo od jučerašnjih snimki izmišljali zanimljive priče. Ručak je prošao u dobrom raspoloženju. Čekajući svoje obroke neki su dobili i besplatnu masažu.

Krenuli smo prema Varaždinu. Naša koordinatorica opet nam je dala zadatak: snimiti što više anđela u gradu u kojem anđeli spavaju.

Ubrzo smo svojim aparatima počeli obavljati svoje prve reporterske zadatke (netko više, a netko manje uspješno). Imali smo sreću što se u Varaždinu održavao Festival jagoda pa su nam priuštili malo srednjovjekovnog ugođaja.

Srećom po nas, profesori su navečer išli u Zagreb na predstavu Tajne Griča, pa smo mi uhvatili malo slobode i na brzinu dogovorili odlazak na koncert Crvene jabuke. Odlično smo se proveli.

1.6.2014., NEDJELJA

Odveli smo svoje goste u drugi veliki grad Mursko Središće i posjetili Muzej rudara. Ostatak dana uživali smo u Toplicama Sveti Martin na kupanju i dobroj zabavi. Profesori su posjetili Vinski podrum Novak. Vratili smo se u večernjim satima umorni, ali zadovoljni.

2.6.2014., PONEDJELJAK

Odveli smo goste na Kaptol, posjetili smo Grič i Gornji grad uz vodstvo vodiča. Saznali smo mnogo zanimljivih podataka koje ni mi domaćini nismo znali. Imali smo slobodno vrijeme koje je svatko koristio na svoj način. Tu smo se oprostili od Bugara koji su se iz Zagreba vratili svojim kućama. Imali smo bliski susret s cijelom hrvatskom nogometnom reprezentacijom. Naravno da je to bio doživljaj za pamćenje.

3.6.2014., UTORAK

Današnji dan obilježila su dva kulturna događaja: dopodne smo detaljno obilazili Muzej Međimurja, a poslije podne uspjeli smo na radionici folklora naše goste naučiti neke međimurske pjesme i plesove. Pokazali smo im i umijeće oblačenja međimurske narodne nošnje. Naši gosti vrlo su lijepo otpjevali Klinčec stoji pod oblokom, a i rad nogu bio im je skladan.
 

4.6.2014., SRIJEDA

Za kraj smo ostavili dvije zanimljive radionice koje su se odvijale paralelno. Jedni su izrađivali ogrlice, a drugi su nakon zajedničkog fotografiranja tiskali svoje suvenir-majice. Za one koji nisu bili ni na jednoj radionici, organizirali smo uljepšavanje u frizerskom salonu. Bitno je napomenuti da su na kraju svi prošli sve radionice.

A zatim su slijedile suze: rastanak s ostatkom ekipe i obećanja da ćemo se opet vidjeti (i to ne samo na Facebooku).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije