Terenska nastava učenika trećih razreda OŠ Domašinec

“Kak je lepo Međimurje” naziv je terenske nastave učenika trećih razreda OŠ Domašinec što su je realizirali početkom listopada. Cilj im je bio proputovati Međimurjem okolo-naokolo (Nijemci bi rekli Rundfahrt machen) i teoretska znanja provjeriti u stvarnom okruženju i uvjeriti se da živimo u prekrasnom kraju.

Prva odredište bilo je Križovec i posjet Međimurskoj prirodi – Javnoj ustanovi za zaštitu i očuvanje prirode. Srdačno dočekani od djelatnika Međimurske prirode, uživali smo u predavanju gospodina Siniše Goluba, a zatim nam je  gospođa Šardi, pčelarka, ispričala i pokazala puno toga o pčelama i pčelarima, te nas počastila ukusnim medom.

Užinu smo pojeli na Trgu međimurske prirode, a zatim smo krenuli do najsjevernijeg grada Međimurja, ali i Hrvatske, Murskog Središća. U prošlosti to je bilo rudarsko središte pa smo razgledali spomenik rudaru, te prošetali  do mosta ispod kojeg protječe rijeka Mura i čini granicu sa Slovenijom. U pratnji rendžera Međimurske prirode, stižemo u Žabnik, i posjećujemo Regionalni park Mura-Drava. 

Učimo o živoj mrtvici, razgledavamo mlin na Muri – vodenicu, imamo nastavu na otvorenom… Nastavljamo put po Međimurju: na redu je Štrigova – Državni arhiv za Međimurje – dočekuje nas ravnatelj gospodin Jurica Cesar i zanimljivostima o radu Arhiva privlači našu pažnju. Stižemo u Železnu Goru do kurije Terbotz. Oko nas vinograd, klopotec i Tadijanovićeva pjesma “Nad vinogradom sunce i oblaci” obrađuje se pod vedrim nebom…

Stigosmo i u donje Međimurje: tu je treći međimurski grad – Prelog, rijeka Drava , a zatim slijedi vožnja uz hidroakumulacijsko jezero do Kotoribe -posjet košarašu gospodinu Pogorelcu, učenje o tradicijskim zanatima…

U smiraj dana, već pomalo umorni i gladni, došli smo do izletišta Zelengaj kod graničnog prijelaza Goričan. Postavljeni stolovi su nas čekali, ubrzo je zamirisala pizza, društvo je bilo odlično! Nakon jela prošetali smo prekrasnim okolišem Zelengaja i poželjeli opet doći.

Toga smo se dana uvjerili kak je lepo Međimurje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije