ETŠ: Padova-Venecija

U okviru školskog Kurikuluma profesorice Zita Lajtman i Sanja Munđar organizirale su putovanje u Veneciju i Padovu za učenike hotelijersko-turističkog usmjerenja. Putu su se s radošću priključili i svi učenici željni putovanja iz cijele naše škole.

Puni nestrpljenja i veselja ukrcali smo se u autobuse koji su nas dočekali 19. listopada 2013. u ponoć na parkiralištu Ekonomske i trgovačke škole Čakovec. Krenuli smo od škole prema hrvatskoj granici sa Slovenijom u Trnovcu. Tamo smo morali pokazati osobne dokumente (osobnu iskaznicu, putovnicu), unatoč tome što smo u Europskoj uniji. Nakon uspješnog prelaska granice čekalo nas je nekoliko sati vožnje kroz Sloveniju. Nakon što smo došli iz Slovenije u Italiju, krenuli smo za Padovu, no izravni put za Padovu bio je zatvoren. Ali na svu sreću su naši snalažljivi vozači, uz pomoć vodič, našli rješenje i krenuli nekim dužim putem.

Ljubav u Veneciji

Zatim smo nakon osam i pol sati vožnje stigli u Padovu. Tamo smo prošetali parkom u kojem se nalaze kipovi slavnih pisaca, slikara i znanstvenika. Saznali smo da su u Padovi neko vrijeme živjeli slavni Petrarca i naš Ivan Česmički (Janunus Pannonius). Nakon što smo čuli priče, krenuli smo prema bazilici sv. Antuna Padovanskog, Sveca Svega Svijeta. Bazilika sv. Antuna je podijeljena na tri broda. S lijeve strane bazilike nalazi se grob Antuna Padovanskog i relikvijarij koji čuva njegov jezik i čitavu čeljust, s obzirom da je bio veliki propovjednik.

Sačuvani su i ostaci tkanine s njegovog habita. Legenda kaže, ako dodirnemo kamen preko puta njegove grobnice i izmolimo neku svoju molitvu, on će nas čuvati. U sredini bazilike nalazi se nekoliko polukružnih kapelica, s grobovima u kojima je pokopana i nekolicina Hrvata. S desne strane bazilike nalazi se mala kapelica te grobovi padovanske velikaške obitelji. Donatello je prikazao jednog člana te obitelji, koji sjedi na konju, prikazanog u obliku kipa, a specifično je to što je korištena bronca u izradi kipa.

Nakon Padove zanimljivo nam je bilo voziti se vaporetom prema Veneciji. Bili smo vrlo uzbuđeni kad smo s mora vidjeli venecijansku razglednicu.

Sumrak u Veneciji

Uživali smo u ljepotama Venecije, vrevi turista koja vlada njezinim uskim ulicama. Dan je bio sunčan, mi dobro raspoloženi i svatko je slobodno vrijeme iskoristio kako mu je najbolje odgovaralo. Bilo nam je samo važno upamtiti da se moramo naći ispred Hotela Gabrieli u 18:45 sati, a to nije bilo teško, obzirom na to da smo imali kopirane karte Venecije. Povrtak kući, naravno, trajao nam je puno kraće jer smo bili vrlo umorni, ali puni lijepih dojmova, uspomena i prekrasnih fotogafija. (Karla Fekonja, 1.UR)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije