Srednja škola Čakovec sudjeluje u projektu “Free2Choose Hrvatska”

Srednja škola Čakovec sudjeluje u projektu “Free2Choose Hrvatska”

Tko zna koliko bi svjetskih hitova danas imala 84. godišnja književnica Anne Frank. Možda njen dnevnik ne bi bio njeno najpoznatije djelo. Nažalost nacisti su tijekom svoje vladavine preokrenuli brojne sudbine, a među njima i djevojčice Anne Frank. Bježeći pred rasizmom iz rodne Njemačke je zajedno sa roditeljima izbjegla u Amsterdam.

Tamo se više od dvije godine skrivala da bi napokon u ljeto 1944. godine bili otkriveni i transportirani u logore. Anne je umrla od tifusa u ožujku 1945. godine u logoru Bergen-Belsen. Čuvanje uspomene na Annu Frank i brigu oko objave njenog dnevnika po završetku Drugog svjetskog rata kao svoj glavni zadatak preuzeo je njen otac Otto.

On je jedan od pokretača zaklade Kuća Anne Frank, koja danas uz muzjesku djelatnost razvija i brojne edukativne programe. Jedan od tih programa je projekt “Free2Chose-create” koji je nakon mnogih zemalja konačno stigao u Hrvatsku. Projekt je namijenjen srednjoškolcima sa ciljem razvoja ljudskih prava.

Učenike se educira kako izraditi kratke video klipove u kojima se ilustriraju dileme oko osjetljivih pitanja ljudskih prava. Učenike se želi ohrabriti za otvoreni dijalog oko osjetljivih pitanja sa vršnjacima.

Petnaestero srednjoškolaca iz cijele Hrvatske je od 21. do 25. ožujka sudjelovalo na radionici iz područja ljudskih prava, debate, argumentacije, kao i osnovnih vještina izrade (dokumentarnih) filmova. Radionica je održana u prostorima Kino kluba Zagreb u sklopu projekta “History for understanding: reflection on prejudice and promoting fundamental human rights through debate and dialogue”, financiranog sredstvima Europske unije.

Nakon uvodnog dijela u kojem su učili o ljudskim pravima i slučaju Anne Frank učenici su podijeljeni u tri “filmske ekipe”. Nizozemski i hrvatski treneri su tijekom četiri dana surađivali sa motiviranom skupinom učenika koji su na koncu producirali tri zanimljiva video klipa.

Materijale su tijekom jednog popodneva prikupili snimajući prolaznike u centru Zagreba i pritom su prikupili blizu 150 izjava. Premijera video uradaka iz prve hrvatske radionice vjerojatno će biti koncem svibnja ove godine. Više video materijala iz projekta Free2Choose možete pogledati klikom ovdje

Projekt Kuće Anne Frank se u Hrvatskoj provodi u organizaciji udruge Hermes. U radu radionice su kao predstavnici Srednje škole Čakovec sudjelovali Emil Miroslav Mesarić i Mario Srpak. Obojica su učenici 3.b razreda klasične gimnazije i tijekom 2013. i 2014. godine će pod vodstvom profesora Miljenka Hajdarovića sudjelovati u više aktivnosti u organizaciji Kuće Anne Frank i udruge Hermes.

Emil Miroslav Mesarić: “Radionica je za mene bila novo iskustvo, dobio sam novi pogled na neke stvari. Zainteresirala su me ljudska prava odnosno sukobi ljudskih prava.”

Mario Srpak: “Naučio sam o problematici ljudskih prava, kako se snima video te radi intervju. Upoznao zanimljive ljude i čuo zanimljive priče.”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije