putovanje za pamćenje

FOTO Učenici Srednje škole Prelog vratili se iz Italije puni krasnih iskustava i dojmova

Ekipa SŠ Prelog, obogaćena novim iskustvima, protekle se srijede vratila u Prelog iz predivne Italije, gdje su boravili u sklopu Erasmus+ projekta Go4eXperience VI

Na mobilnosti u trajanju od dva tjedna sudjelovali su: Dora Kos i Anna Fernandez Mekovec (smjer turističko-hotelijerski komercijalist), Tia Križaić (smjer konobar), Karolina Težak (smjer slastičar), Neven Tuksar, Josip Baumgartner i Lukas Bubek (smjer kuhar) te nastavnik ugostiteljskog posluživanja Robert Režek koji je bio na tzv. praćenju rada (job shadowing).

Boravili su u apartmanima u omiljenoj turističkoj regiji Veneto u blizini grada Trevisa, poznatom po bogatoj povijesti srednjovjekovnih gradskih zidina, labirintima slikovitih kanala i prekrasnoj „Fontana delle Tete“ koja datira iz renesansnog razdoblja. Grad ima oko 84.000 stanovnika i udaljen je tridesest minuta vlakom od Venecije, koju su učenici sa svojim nastavnicima posjetili u slobodno vrijeme.

Učenici i nastavnik Robert Režek usavršavali su se u vrhunskom restoranu La Cucina di Crema u mjestu Giavera dell Montello. Ovu suradnju omogućio je Goran Žižek koji je svoju karijeru gradio baš u tom restoranu, a kao pratnja bio je idealna podrška učenicima za vrijeme obavljanja prakse jer je pomogao u komunikaciji i dogovorima oko tijeka prakse.

La Cucina di Crema obiteljski je restoran u kojem vlasnici Valter Crema, Sonia Vettorello te njihova kćer Lina Crema pripremaju i nude tradicionalnu venetsku kuhinju sastavljenu od isključivo sezonskih i svježih namirnica domaćih proizvođača, na vrlo moderan i specifičan način. Restoran posjeduje prekrasno uređen park s dva mala umjetna jezera, ostakljenu terasu te kuhinju na otvorenom.

U toplijem dijelu godine mnoge svečanosti i domjenci odvijaju se na otvorenom, ponajviše vjenčanja, jer je mjesto idealno za fotografiranje. U parku se redovito održavaju vrtne zabave, koktel partiji i piknici. U sam restoran se kontinuirano ulaže, kako u kuhinju tako i u sam inventar restorana. Suđe koje se stavlja pred goste kao i lusteri izrađeni su od murano stakla, a čaše od tankog i vrhunskog kristala. Iako vlasnici cijene estetiku i njeguju specifično uređenje, svjesni su kako bogatstvo restorana predstavljaju djelatnici te svoje kuhare i konobare redovito šalju na usavršavanje. Stoga je ovo idealno mjesto za učenike naše škole za upoznavanje pravog talijanskog odnosa prema ugostiteljstvu.

Dok su budući kuhari Neven, Lukas i Josip učili kako ručno raditi tjesteninu, spremiti savršeni rižoto i dekorirati tanjure prema najnovijim trendovima, slastičarka Karolina spremala je pravi talijanski tiramisu. Anna, Tia i Dora među ostalim naučile su pripremiti popularno talijansko piće Aperol Spritz, a i usavršile tehniku pripreme različitih napitaka od kave te dekantiranje i pravilno posluživanje vina.

Ovakva iskustva važan su dio obrazovanja učenika u sektoru ugostiteljstva u kojem je potrebno uvijek biti u trendu i gostima nuditi nova iskustva i doživljaje.

Učenici i nastavnici s ovog puta vratili su se obogaćeni profesionalnim i osobnim vještinama. Svakodnevno su surađivali s talijanskim kolegama i pratili upute mentora koji vole svoj posao i rade punim srcem, što učenici i prepoznaju. Provođenjem ovakvih mobilnosti u sklopu Erasmus-a mala škola velikog srca aktivno ulaže u odgojno-obrazovni sustav i profesionalnu budućnost svojih učenika.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije