Štrigova: Tijara je prokletstvo općine koje prijeti njezinim ukinućem

Jučerašnja 14. sjednica Općinskog vijeća Štrigove u najvećem dijelu bila je u znaku rasprave o Tijari, nesuđenoj tvornici voćnih rakija u Štrigovi, koja je ovog trenutka po riječima općinskog načelnika Stanislava Rebernika ‘prokletsvo općine’.

Naime, presudom Općinskog suda u Čakovcu, Općina Štrigova treba investitorima, nasljednicima Nene Antončić platiti 1.699.000 kuna plus zatezne i druge kamate, što prema Reberniku općinu dovodi u stečaj,odnosno ukinuće. Istina je kako je sud prihvatio žalbu, odnosno tužbu općine koja ima pravo na zemljište na kojem se nalazi građevina, ali to je u odnosu na iznos koji općina treba platiti investitorima tek kaplja u moru. To tim prije što na zemljište postoji uknjižba na 400.000 eura koliko je obitelj Antončić dužna jednom od brojnih vjerovnika.

Ova vijest šokirala je vijećnike te su oni nakon dulje rasprave odlučili poduprijeti i ovlastiti načelnika Rebernika u pravnoj borbi u kojoj će nastojati zaštititi interese općine pred institucijama pravne države koja je u ovom primjeru sve samo ne pravna. Ili kao što je Rebernik zavapio, kamo to odvjetnici odvode Hrvatsku.

– Ne mora našu općinu ukinuti nova Vlada, nego će to učiniti apsurdi našeg sudskog sustava. Mi trebamo na ime odvjetničkih usluga platiti 140.000 kuna, a odvjetnik nije ništa učinio na zaštiti naših interesa, kazao je Rebernik. Vijećnik Anton Antonije, kazao je kako je Tijara bio projekt HNS-a i njegovog načelnika Branka Resmana i da oni trebaju snositi odgovornost, ne samo političku.

Predsjednik vijeća Ivan Frlin kazao je kako je to u ono vrijeme bila investicija koju je vijeće jednoglasno podržalo, ali i priznaje kako ugovori nisu bili kvalitetno sastavljeni. Zamjenik načelnika Zdravko Sabolčec pak je kazao kako nema smisla vraćati se unatrag i na tome gubiti snagu, nego pronaći način kako osporiti presudu.

Podsjećam, Općina Štrigova je obitelji Antočić darovala zemljište na kojoj je trebala biti izgrađena Tvornica voćnih rakija ‘Tijara, u kojoj je prema najavama posao trebalo dobiti 300-tinjak radnika. Izgradnja tvornice započela je 2007. godine, a na početak radova na poziv općinskog načelnika Branka Resmana došao i ondašnji hrvatski predsjednik Stipe Mesić u društvu međimurskog župana Josipa Posavca i to je bio događaj godine u Međimurju.

Međutim, uskoro se uvidjelo kako je sve to bila samo velika prijevara čiju cijenu plaća sadašnja općinska vlast, jer Mesića, Posavca, Resmana i Antončića nema niti blizu. Jedina utjeha je što presuda nije pravomoćna i omogućuje žalbu, koju će općina i sudu uputiti. Vijećnici su odlučni općinu zaštititi i spasiti od gotovo realne mogućnosti njezinog ukinuća, ako bi presuda postala pravomoćna. Jer platiti preko dva milijuna kuna općini je nemoguće.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije