Posavec: Nakon ovih izbora odnos Zagreba prema Međimurju mora biti drugačiji

Parlamentarni izbori bili su i prilika za test moje osobne, ali i snage Međimuraca prema novom političkom smjeru, kazao je međimurski župan Matija Posavec na konferenciji za medije koju su održali predstavnici članova koalicije Hrvatska raste koja je ponovo sa 49,15% osvojenih glasova odnijela veliku pobjedu u Međimurskoj županiji.

– Ova podrška na izborima dokaz je snage i autoriteta zbog koje Međimurje postaje jedan viši faktor na političkoj sceni Hrvatske, nastavlja Posavec. Nakon ovog drugačije se razgovara s vladom i središnjom vlašću. Isto tako rezultat izbora je samo dokaz da se kampanja ne vodi galamom, mahanjem zastavama i smješkanjem s jumbo plakata i velikim glazbenim i kazališnim skupovima, već se kampanja vodi svaki dan. Upravo sam to htio pokazati da u zadnjih dvije i pol godine kako obnašam funkciju župana meni nekakva vrsta operativne kampanje nije trebala, jer pokazujemo iz dana u dan na koji način ovdje funkcioniramo, poručio je Posavec.

– Vjerujem da ste primijetili da u posljednjih godinu i pol dana mijenjamo odnos Zagreba prema Međimurju, u nizu preuzimanja određenih obaveza i podrške u financijskom i bilo kojem drugom smislu kada su u pitanju različiti projekti. Ovakav odnos nedjeljnim izbornim rezultatima činimo još konkretnijim i zasigurno ga ubrzavamo.

Sada nekakvo osobno pitanje hoću li ići ili ne u Sabor nije toliko važno, već je to pitanje s koje pozicije i na koji način mogu najviše mogu zastupati interese Međimurja i biti ona osoba ili onaj lokalni političar koji će moći sa svojim suradnicima konkretizirati naše primjere, energiju i inovativnost, rekao je na koneferenciji.

No, pitanje o tomu hoće li u Sabor ili ostaje međimurski župan i mjesto u saboru prepušta Štefaniji Damjanović ipak je postavljeno.

– U ovome trenutku ta odluka još nije konačna, odgovorio je Posavec. Ja saborski zastupnik, odnosno isključivo saborski zastupnik, ne želim biti. Ponavljam, želim biti osoba koja će imati izvorni mandat zastupnika, kao i župana, kako bi osnažio poziciju da Međimurje na političkoj sceni ima predstavnika koji će se znati izboriti za interese županije, koji će znati lobirati za projekte i koji će imati jednu veću snagu nego je to bilo do sada, kako bi mogao voditi drugačiju politiku u Zagrebu u odnosu prema Međimurju. Taj odnos već mijenjamo, ali on mora biti još čvršći i kvalitetniji, i bit će, završio je Matija Posvec.

SDP-u dva mandata manje u odnosu na prošli saziv Sabora

Koalicija Hrvatska raste odnijela je apsolutnu pobjedu, bez obzira tko je na vlasti u pojedinoj općini ili gradu. Ono što je također zanimljivo je to, da je međimurski SDP dobio samo jednu saborsku zastupnicu iz Međimurja, Dragicu Zgrebec.

– To je ono što smo očekivali i što smo svojim radom i napravili. Nama u međimurskom SDP-u nije prvenstveni cilj Sabor već broj ljudi koji su pozicionirani u izvršnoj vlasti u Vladi. Zato ako nakon svih prebrojenih glasova budemo pozicija, SDP Međimurja očekuje adekvatni tretman u izvršnim funkcijama, odnosno da će međimurski SDP biti zastupljen na temelju rezultata, kazao je predsjednik županijske organizacije SDP-a Mladen Novak. – I dalje stojimo iza onoga što sam rekao u predizbornoj kampanji, a to je da SDP Međimurja treba dobiti ministra – kazao je Novak.

Koalicijski partneri, Valentin Kočila iz HSU i Rajko Bulat iz Međimurskih laburista, čestitali su Matiji Posavcu na izbornom uspjehu i izrazili nadu u daljnju suradnju te izrazili vjeru da će njihova koalicija formirati novu Vladu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije