MDS traži vraćanje Županijskog suda iz Varaždina u Čakovec

Na konferenciji za novinare Međimurski demokratski savez izrazio je zadovoljstvo što je Ministarstvo pravosuđa odustalo od ukidanja Općinskog suda u Čakovcu, ali  traži da se i Županijski sud iz Varaždina vrati u Čakovec.

Kažu da je to i jedan od zahtjeva Deklaracije o jedinstvenosti Međimurske županije, koju je MDS predložio Skupštini Međimurske županije i koja je jednoglasno prihvaćena, a u kojem se ističe da: “Skupština posebno zahtijeva hitno zaustavljanje procesa preseljenja regionalnih središta državnih institucija iz Čakovca u Varaždin i povratak preseljenih institucija natrag u Međimurje.”

Ministarstvo pravosuđa je prije nekoliko dana predstavilo novi prijedlog reorganizacije sudske mreže u Republici Hrvatskoj. Za razliku od prijedloga koji je bio predstavljen u prvom mjesecu ove godine, prema dostupnim informacijama, u Čakovcu bi ostalo sjedište Općinskog suda.

Predsjednik MDS-a Željko Pavlic podsjetio je kako je u prvom prijedlogu reorganizacije pravosudnog sustava iz siječnja ove godine bilo predloženo da se sjedišta Općinskog i Prekršajnog suda, te Državnog odvjetništva, iz Čakovca presele u Varaždin, a da je Zakonom iz 2010. godine sjedište Županijskog suda iz Čakovca preseljeno u Varaždin. U Čakovcu bi ostale samo ispostave, Stalne službe prema čemu bi Varaždin tako postao regionalni pravosudni centar, sa svim prednostima i pogodnostima koje on nosi.

– MDS je tada, odmah nakon predstavljanja novog ustroja – 17. siječnja .2014. godine održao konferenciju za medije i prvi upozorio na neprihvatljivost ovakvog prijedloga. Ukazali smo na činjenicu da bi Međimurje prvi puta u povijesti ostalo bez sjedišta neke od pravosudnih institucija, da bi preseljenje sjedišta sudova iz Čakovca u Varaždin otežalo pristup pravnoj žaštiti građana Međimurja, da bi se narušila ravnoteža i ravnopravnost kako u razvoju Čakovca i Varaždina, tako i Međimurske i Varaždinske županije.

Upozorili smo da bi to, u korelaciji sa nekim drugim regionalizacijama, u konačnici mogla biti priprema za stvaranje nekog novog teritorijalnog ustroja u kojem bi Međimurska županija izgubila postojeći, najviši, stupanj regionalne samouprave.  Sve je to u skladu sa Deklaracijom o jedinstvenosti Međimurja  i regionalnom razvoju koju je pripremio MDS i predstavio međimurskoj javnosti još 30. listopada 2013. godine i koja je nakon toga, 28. studenog 2013. predložena i jednoglasno usvojena u Skupštini Međimurske županije. Sada se pokazuje da je i te kako dobro što je MDS pripremio ovu Deklaraciju i što je ona konsenzusom usvojena u Skupštini – rekao je Pavlic.

MDS-ovci napominju da je Deklaracija postala snažan argument u svim zahtjevima koji idu u smjeru očuvanja statusa Međimurske županije kao regionalnog subjekta najviše razine, očuvanja ravnopravnosti Međimurske županije u odnosu na druge regije i očuvanju, stoljećima stvaranog, duha i identiteta Međimurja.

I zbog toga će MDS i dalje, uporno i bez zadrške, paziti i inzistirati da se svi zahtjevi iz Deklaracije o jedinstvenosti Međimurske županije dosljedno i u cijelosti ostvaruju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije